Нова Зеландия даде $300 хиляди, за да убие един единствен дребен хищник

Съюзът на данъкоплатците възмутено попита природозащитниците: Ракети ли използвахте, по дяволите?

През последните 25 г. Нова Зеландия осигури малък тучен остров, за да даде убежище на няколко застрашени от изчезване вида, сред които единственият в света нелетящ папагал и гущер, който не се среща никъде другаде на Земята.

Хищникът, уловен от камерите прилича на коте

През август 2022 г. природозащитниците на острова се разтревожиха. Те идентифицираха един мъжки подобен на невестулка бозайник, роден в Евразия и Северна Америка, който ловува различни животни и птици. Те знаеха, че трябва да действат, за да спасят деликатната екосистема на папагала Какапо, дори и това да струва малко състояние, разказва Си Ен Ен.

Департаментът по опазване на природата (DOC) започна намери експерти по улавяне с капани, кучета, камери за проследяване, хеликоптери и лодки. Бяха нужни осем месеца, за да хванат и убият дребния хищник.

„Това е огромна победа, но сега не можем да свалим крака си от педала“, каза Ребека Тийл, контролер на инциденти от DOC, в съобщение за новините, приветствайки улавянето на горничаря миналия април.

Безпомощният нелетящ папагал Какапо

Миналия месец годишен преглед , публикуван от избраната комисия по околна среда на парламента на Нова Зеландия, разкри цената на мисията за улавяне на хищника: близо половин милион новозеландски долара (около 300 000 щатски долара).

Сумата повдигна вежди в социалните медии, като един потребител на X каза: „Аз съм изцяло за защитата на застрашените животни, но по дяволите …“.

Съюзът на данъкоплатците в Нова Зеландия попита: „Какво използваха, за да го убият – ракети?“

Но служителите защитиха цената.

Leave a Comment