Преди 63 г. Юрий Гагарин излита в Космоса

В 9:07 часа московско време, 12 април, 1961 г. Юрий Гагарин сбъдва мечтата на човечеството – излита в Космоса. След 108 минути, през които никой не знае дали ще успее да се върне на планетата майка, 27-годишният руски пилот се приземява. Макар и поставен в поредица от непредвидени аварии, пилотът се завръща жив и здрав и става герой на света. Година след успешния полет в Космоса, 12 април е обявен за международен ден на авиацията и космонавтиката. Днес го празнуваме за 62-ри път.

Восток 1

Първата дума на Юрий Гагарин в Космоса е „Поехали“, а първите хора, които той вижда, когато се приземява в Саратовска област, са жената на местния лесничей Ана Тахтарова и нейната шестгодишна внучка Рита.

Юрий Гагарин е избран за този подвиг благодарение единствено на личните си качества. Той не е син на партийни величия, дори не е приятел с тях. Родителите му са селяни – бащата военен инвалид от Втората световна война, майката колхозничка. Гагарин е завършил Военноавиационното училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург) и е кандидатствал заедно с още 19 пилоти за мисията. От тях подбират шестима, които притежават физически и психически качества, за да извършат подвига. Разбира се, те са и членове на КПСС, няма как. А когато представят на Никита Хрушчов портрети на избраниците, той ги оглежда един по един и без колебание избира Гагарин.

Leave a Comment