99 години от най-бруталния в родната история атентат в църквата „Света Неделя“

Днес се навършват 99 години от най-кървавия атентат в българската история – взривената софийска църква „Света Неделя“. Той се извършва по време на опело на ген. Константин Георгиев. Денят е Велики Четвъртък.

Атентаторите са от военната организация на Българската комунистическа партия (БКП).

Целта им е била да убият цар Борис III, военния и политическия елит на страната.

За да ги съберат на едно място, терористите убиват ген. Георгиев пред църквата „Свети Седмочисленици“, където той отивал с внучката си за вечерната служба.

Константин Георгиев, чиято смърт трябвало да събере най-видните хората в страната, бил председател на софийската организация на Демократическия сговор и депутат.

На 16 април 1925 г. около 15 часа започва опелото на генерала в „Света Неделя“. В църквата са се събрали много министри, депутати, кметът на София Паскал Паскалев (който умира), граждани и деца. В това време царят присъствал на друго погребение – на загиналите при атентата срещу него при прохода Арабаконак на 14 април.

Атентаторите, които се подготвяли за този терор от предишната година, били поставили 25 кг експлозив на една от колоните на основния купол. За целта бил вербуван клисарят Петър Задгорски. Взривните вещества и други оръжия били доставени от Съветския съюз. Ръководството на БКП не било съгласно да се извърши атентатът, тъй като смятало, че атентатът трябва да се случи, когато е направена подготовка за въстание. БКП била обявена вече извън закона след Септемврийското въстание през 2023 г. и членовете и били в нелегалност, преследвани и убивани от официалните власти.

Замисълът на терористичната група бил експлозивът да се взриви точно над ковчега на генерала, за да пострадат първенците на страната, които по правило стоят най-отпред. Планът обаче се провалил, тъй като в църквата влезли много хора и това наложило ковчегът да бъде преместен по-близо до олтара. Заедно с него се преместити и набелязаните жертви, които всъщност оцелели.

Експлозията се случва към 15:30 часа. Главният купол на църквата се срутва върху множеството. Поставената от атентаротите сярна киселина допълнително убива други. (Историята с атентата е описана подробно в романа на Милен Русков „Чамкория“. В него е представен и основният организатор на терористичния акт о.з. майор Коста Янков – б.р.)

Тази огромна трагедия завършва с 213 убити и към 500 ранени. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9 капитани, 3-ма депутати и множество граждани. 

Leave a Comment