Промените в Закона за подпомагане на земеделските производители минаха на първо четене в комисия

И след промяна на дефиницията за активен фермер 67 стопани ще останат без субсидии

С 11 гласа „за“ и двама „въздържали се“ предложените промени в Закона за подпомагане на земеделските производителите (ЗПЗП) мина на първо четене в Комисията по земеделието, храните и горите. Председателят Десислава Танева обясни, че само формално „група депутати“ са внесли законопроекта в деловодството. Проектът всъщност е написан в Министерството на земеделието и храните.

Прочети още по темата:

Депутатите ще обсъдят спешни промени в ЗПЗП, за да тръгне Кампания 2024

При турболенцията в политическите отношения и предстоящите избори не е съвсем сигурно дали проектът ще успее да измине за по-малко от 10 работни дни процедурата, включваща две разглеждания в земеделската комисия, последвани от две гласувания в пленарна зала. Както е известно, парламентарните групи са се разбрали да се работи до 10 май, като от 1 до 10-ти май депутатите ще са във Великденска отпуска. Така, заедно с днес, работните дни са общо девет.

Почти без обсъждане премина вчера първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители в комисията. Участие в заседанието взеха трима директори на дирекции – Аделина Стоянова, Елена Иванова и Дора Ненова.

На въпрос докъде е стигнала процедурата за нотифициране на предложените промени в Стратегическия план за земеделие от ЕК, Аделина Стоянова отговори, че преговорите са на финала. Тя предположи с голяма степен на сигурност, че за Кампания 2024 г. одобрението на интервенции от Брюксел ще е факт.

Аделина Стоянова обясни какво изменение е предложено на дефиницията за активен фермер, така че колкото може повече стопани да получават подпомагане. А именно: изискването доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 1/3 от общия доход на стопанството се променя на „да съставляват най-малко 10%“. Годишният размер на директните плащания, за който се изискваше да е минимум 5% от общите приходи, се променя на „минимум 2%“. При уточняващ въпрос Стоянова информира, че тези фермери, които са останали без подпомагане за 2023 г. заради предишната дефиниция, няма да получат със задна дата подпомагане, ако отговарят на новите критерии.

Въпреки разширените възможности на новата дефиниция за активен производител, 67 фермери отново няма да отговарят на новите изисквания и ще останат без субсидии, каза още Аделина Стоянова.

Елена Иванова посочи друга важна промяна в закона, която касае Националната служба за съвети в земеделието. На службата ще може да се възложи предоставянето на безплатни съветнически услуги за малките и младите фермери чрез инхаус процедура.

Дора Ненова поясни, че с изменение на едропейското законодателство помощта за акциза върху газьола е удължена до края на 2026 г.

Относно възможността за субсидиране на ловни и горски стопанства, както и имоти на вероизповеданията, Аделина Стоянова каза, че те нямат самостоятелно счетоводно отчитане, а съставят консолидирани отчети. Това означава, че са недопустими за подпомагане, тъй като заради този тип отчетност ДФ „Земеделие“ не може да направи изчисленията си.

Leave a Comment