Президентът Радев тупа топката за указите. Ще плати ли Кирил Вътев украинската помощ до понеделник?

Смяната на министъра на земеделието Кирил Вътев и на министъра на външните работи Стефан Димитров не е сигурна, стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев.

Двамата поговориха около 40 минути, след което Главчев си тръгна, информирайки журналистите, че няма новини, които да съобщи.

Засега като основна причина за нежеланието на президента да издаде укази се сочи кандидатурата на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов за външен министър. Президентът Радев обаче изрази несъгласие и със смяната на Кирил Вътев, който не е партийно дефиниран. Румен Радев смята, че не е нормално за три дни Димитър Главчев да промени кардинално мнението си за земеделския министър.

Да припомним, че при откриването на изложбата Агра в Пловдив през февруари 2024 г. вицепремиерът Илияна Йотова похвали щедро ръководството на Международен панаир Пловдив, нахули кабинета Денков, припомняйки обидата към фермерите, че са „терористи“, и се изрази ласкаво за намеренията на Кирил Вътев да увеличи пазарния дял на родното производство. Тя заяви, че президентството подкрепя както панаира, така и министъра на земеделието за постигането на благородните им цели.

В момента президента тупа топката и може би е поставил условия пред Главчев, за които няма да има гласност.

Вчера депутатът от ПП Росен Костурков изказа предположение, че всъщност освобождаването на Вътев се иска, за да може директорът на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов да напусне фонда като бъдещ земеделски министър и там да застане начело на пулта за разпределянето на милиардите левове земеделски, общински, горски и морски субсидии човек на ГЕРБ.

Да припомним само, че Георги Тахов бе назначен за изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ по времето, когато управляваше служебният кабинет на Румен Радев.

Засега изглежда, че съпротивата на президента срещу Даниел Митов е по-голяма от тази за освобождаването на Кирил Вътев. Но това може да е привидно. Впрочем Митов обяви преди минути, че оттегля кандидатурата си за външен министър.

Какво следва? Ще видим, може би още следващите часове. Или дни.

Впрочем, крайната дата за изплащане на украинската помощ е 22 април (понеделник). В указанията дори беше записано като краен срок за плащане „до 22 април“, което може да се чете преди 22 април. Тоест до днес включително.

Дали ще се окаже вярно, че не са предвидени средства за тази така чакана помощ, още повече, че все още не и платено обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци? Да не говорим за потъналия пазар на зърно и предстоящите разходи за растителна защита и жътва. Ако няма пари, няма да е добре както за земеделците, така и за Вътев, а със сигурност и за Главчев.

Leave a Comment