Екстремни градушки в Нидерландия и Белгия нанесоха аграрни щети за минимум 20 млн. евро

Екстремното време с тежки градушки причини най-малко за 20 милиона евро щети по културите в Нидерландия и Белгия тази година.

Докато щетите от бурята в Германия през последните няколко дни бяха все още сравнително малки, екстремни градушки се случиха необичайно рано в Нидерландия и Белгия. Към момента общите щети се очаква да бъдат поне 20 милиона евро, изчислява United Hail Insurance.

Освен при някои полски култури и лук, семкови видове плодове бяха особено засегнати. Фокусът на градушките на 15 и 16 април беше в южната част на Нидерландия и в белгийската Фландрия. Провинциите Утрехт и Зеландия и провинция Лимбург около Синт Труйден бяха ударени силно.

Ян Шройдер, управител на застрахователна компания, който отговаря за региона повече от десетилетие, коментира пред Топ аграр, че е изненадан, че тези събития се случват толкова рано през годината: „Много овощари, с които говорих, казаха, че не са очаквали такава силна градушка в този момент. Всички те са щастливи, че сме добре позиционирани с нашите експерти и че оценката на застрахованите от нас площи вече започна.“

Leave a Comment