Президентът издаде указ, с който назначи Георги Тахов за земеделски министър, а премиерът Главчев за външен министър

Президентът Румен Радев издаде днес указ за промени в състава на служебното правителство по предложенията на служебния министър-председател Димитър Главчев.

След разговор със служебния премиер, президентът назначи за министър на външните работи Димитър Главчев, като същевременно освободи досегашния – Стефан Димитров.

Със същия указ е назначен за министър на земеделието и храните досегашният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, а Кирил Вътев е освободен.

Във вторник миналата седмица Димитър Главчев обяви, че иска замяната на Кирил Вътев с Георги Тахов. Като причина посочи невъзможността да бъдат осигурени средства за украинската помощ. По-късно премиерът обясни, че Кирил Вътев сам е поискал да се оттегли от поста.

Президентът не прие добре предложението на Димитър Главчев, като припомни добрите думи, казани от него за Кирил Вътев.

Междувременно земеделски организации започнаха да говорят за протести, тъй като въпросната държавна помощ трябваше да бъде изплатена „до 22 април“, тоест още в петък, 19 април.

Тези дни стана ясно, че Георги Тахов е обещал средствата за украинската помощ, чиито бюджет е над 250 млн. лв., да са налице след Великденските празници.

Leave a Comment