Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич

Новият сорт показва желания баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата

Семейство Попови, зеленчукопроизводители от град Петрич, вече 20 години се занимават с отглеждане на зеленчуци. Тяхната оранжерия е около 60 декара, с фокус върху производството на краставици и домати. Освен добър добив, производителите търсят и устойчивост в растежа на растенията си.

Синджента е един от ключовите партньори на семейство Попови, като за ранната си реколта краставици, те са заложили на новия сорт Виго.

Висока производителност и устойчивост на болести

„Виго ни впечатли с много мощно растение“, казва Мая Попова. „До сега нямаме аборти, което за нас като производители е голям плюс. Добивът е впечатляващ – 300-400 кг на декар на ден.“

Мая Попова

Зелената краставична мозайка (CGMMV) е сериозен проблем за производителите на краставици. Затова, много важен за Мая Попова е и фактът, че Виго не показва никакви признаци на заболяване. Виго разполага с висока устойчивост на CGMMV, което се потвърждава и от производителите в Петрич. 

Ранно засаждане с по-ниски разходи

„Това, което забелязваме в този сезон, както и в някои от опитите от миналия сезон е възможността за по-широко позициониране на самия хибрид.“, споделя Пенчо Паунов, мениджър продажби за зеленчукови семена в Синджента. „С други думи, хибридът позволява по-рано засаждане и отглеждане до по-късен период от годината. Засаждането е януари месец и представянето на Виго е великолепно.“

Силно впечатление на Мая Попова прави и отличното представяне на Виго при по-икономично отопление. Поради високите цени на горивата, на производителите се налага да наложат икономии в отоплението на оранжерията. Въпреки това, растението на Виго се справя перфектно.

Качеството и вкусът са от значение

Освен отличното представяне на самото растение и устойчивостите на болести, Виго може да се похвали с отлично качество на плодовете. Те са тъмно зелени, с добро оребряване. Най-важен за потребителите все пак е вкуса. 

 „Вкусовите качества също ни впечатлиха много.“, казва Мая Попова. „Всички, на които дадохме краставици за салата, казаха, че за пръв път от доста време ядат краставица с вкус на краставица.“

С поглед към бъдещето

Краставица с вкус на краставица

Синджента има високи очаквания за новият сорт Виго. Отзивите от производителите са отлични и сорта ще бъде основно предложение през следващите сезони.

„Успоредно с Виго, в опити са други нови сортове, за да сме в крак с времето и да отговорим на все по-интензивното търсене на високо добивни и устойчиви хибриди краставици.“, допълва Пенчо Паунов. Вижте повече за Виго и го потърсете при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента

Leave a Comment