МЗХ: Експертни комисии са в готовност да описват щети от градушките

Стопаните с поражения трябва да подадат в 7-дневен срок от събитието заявление за извършване на обследване в общинските земеделски служби

Сформирани са екпертни комисии с представители на Областните дирекции „Земеделие“, които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен, съобщи тази сутрин Министерството на земеделието и храните.

От Изпълнителната агенция информираха вчера, че в продължение на четири часа от 13:19 часа са изстреляни над 600 ракети срещу развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. В област Пловдив градушката е засегнала землищата на селата Градина, Караджалово и Крушево в община Първомай. Тя е била премесена с дъжд и с размер на лешник. Щетите от нея не са тотални, така като са в Новозагорско и Сливенско.

От МЗХ припомнят, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка.  Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.

Leave a Comment