ЕК удължава с шест месеца мерките в подкрепа на фермерите

Европейската комисия съобщи, че удължава с шест месеца срока на действие на временните мерки, които позволяват на държавите от Европейския съюз да изплащат държавна помощ на земеделските производители, засегнати от пазарни сътресения, предаде ДПА.

Снимка на Ройтерс

Решението означава, че правителствата ще могат да предоставят на изпитващите затруднения земеделски дружества помощ на стойност до 280 000 евро (299 187 долара) до края на 2024 година. Еквивалентният праг за секторите на рибарството и аквакултурите е 335 000 евро.

Строгите правила на ЕС за държавните помощи обикновено не позволяват на държавите членки да предоставят на компаниите си предимство пред техните конкуренти като предпазна мярка срещу антиконкурентни пазарни практики.

След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. обаче ЕК реши временно да смекчи тези правила, за да помогне на европейската икономика да издържи на сътресенията от санкциите и руските насрещни санкции.

Сега Комисията постепенно оттегля тези временни мерки, като срокът на действие на повечето от тях изтича в края на юни.

Обявеното удължаване на действието на мерките се отнася само за селското стопанство и сектор рибарство. Това означава, че тези два сектора ще продължат да се възползват от по-меките правила за държавните помощи до края на декември 2024 г., докато мерките за другите отрасли трябва да приключат на 30 юни.

Специфичните разпоредби, насочени към намаляване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива, обаче ще продължат до края на 2025 г.

На фона на гневните протести на земеделските производители през последните няколко месеца политиците от ЕС подчертават необходимостта да се намали тежестта за селскостопанския сектор. 

Leave a Comment