Лозовите насаждения в Европа намаляват

Световното производство в сектора е намаляло на средна стойност с 14,7 мил. хектолитра, представлявайки спад от 5,4 % спрямо минали години

По време на Министерската среща по повод стогодишнината от създаването на Международната организация по лозата и виното (OIV), която се проведе през април 2024 г. в  град Верона, Италия, бе представено в обобщен вариант състоянието на световния лозаро-винарски сектор за периода 2019-2023 г.

Данните показват всеобщо намаление на площите с лозови насаждения за страните в Европа, докато тези в държавите-производителки от „новия свят“, в т.ч. Австралия, Чили, Южна Африка, са се увеличили. Световното производство за периода 2019-2023 г. е намаляло на средна стойност 14,7 мил. хектолитра, представлявайки спад от 5,4 % спрямо минали години. Страните с най-голямо производство на вино в световен мащаб са Италия, Франция и Испания.
В доклада са представени подробни данни, касаещи консумацията на вино, импорт и експорт по обем и цена. Цялата информация можете да прочете тук.

Leave a Comment