МАЙСТОРИ НА БАНИЦАТА ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ В МАРКОВО

Майстори на баницата ще мерят сили тази неделя  в станалия традиционен Фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково, община „Родопи“, съвместно с Народно читалище “ Алеко Константинов-1907“.  Той е с конкурсен характер и регламентът му е изключително либерален, тъй като в него могат да участват без ограничения хора от всякакви възрасти и от всички краища на България. Всеки любител на традиционното българско тестеното печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница. „Надяваме се в неделя да опитаме все по-рядко приготвяните зелник, пататник и лучник, с които нашите предци са израснали.“, коментира кметицата на селото Десислава Терзиева.

Баниците ще бъдат оценявани от жури от професионалисти и ценители. Заявки за участие ще се приемат до петък – 10 май вкл. в читалището на село Марково (вкл. по телефона). Прясно опечените баници ще се приемат в деня на Фестивала (неделя – 12 май) от 10,00 до 12,00 ч., след което ще бъдат предадени в ръцете на компетентното жури за оценяване. Наградите в трите кагегории са осигурени от Парк хотел Марково. „Елате заедно да съхраним българските традиции и вкус“, канят организаторите от Кметство Марково и НЧ „Алеко Константинов – 1907“.

Дегустацията на баниците  ще се случва на фона на петото издание на фолклорния фестивал „На мегдана, за колана“. Неговата програма започва в 11,00 ч. на площада пред читалището. През миналата година танцовия форум събра над  250 души  – певци и танцьори от читалища и клубове от различни общини, които  създадоха настроение на многобройната публика със своите невероятни изпълнения на песни, танци и хора от автентичния български  фолклор. Организаторите обещават още по-мащабно участие на групи и тази година.

Leave a Comment