Твърде много непродадени трактори, комбайни и оборудване на пазара

Падащите цени на реколтата оставят продавачите на селскостопанска техника с излишък от непродадени трактори и комбайни. За да се справят с него, дилърите правят отстъпки за машини, спират нови поръчки и дори продават оборудване на търг на намалени цени. По-бавните продажби на оборудване са вторичен ефект от падането на цените на царевицата и соята до над тригодишно дъно, тъй като приходите на земеделските стопанства в САЩ рязко падат , а производителите и търговците на оборудване са принудени да се обърнат бързо назад след период на процъфтяващ бизнес, пише Ройтерс.

трактори

Десет търговци на оборудване, предимно в Средния запад, както и фермери и анализатори, които казват, че ниските цени на реколтата, съчетани с постоянно високи лихвени проценти, възпират фермерите да купуват машини. Тъй като фермерите правят по-малко покупки, запасите от оборудване нарастват, намалявайки печалбите както за дилърите, така и за големите производители. Производителите Deere  и CNH Industrial се бореха да се справят със силното търсене на трактори през 2022 г., когато приходите на земеделските стопанства достигнаха рекордно високо ниво и плащанията за помощ при пандемия дадоха на фермерите допълнителни пари за надграждане на техните автопаркове. Сега и двамата очакват по-бавните продажби да достигнат крайния резултат тази година.

Джош Грует, главен дилър в Waupun Equipment в Waupun, Уисконсин, който продава земеделско, строително и друго оборудване, каза, че инвентарът му е нараснал с 30% до 35% от края на 2023 г. Излишъкът от непродадени машини накара Gruett да спре нови поръчки от компании, включително CNH, AGCO и Polaris с надеждата да балансират търсенето и предлагането, каза той. През април нивата на запасите от трактори с висока мощност (300 и повече конски сили) в САЩ се повишиха с почти 107% на годишна база, като запасите от комбайни отбелязаха увеличение от 17,63%, според Sandhills Global, фирма за пазарни проучвания, специализирана в проследяването използван инвентар за индустриални производители.

Крис Танер, четвърто поколение фермер, каза, че някои представителства в неговия град Нортън, Канзас, са намалили цените до 30% с допълнителен стимул от нулев процент лихва. „Те правят големи отстъпки за комбайни и трактори – но след като преминахме през суша и изпитахме ниски цени, ние нямаме пари за харчене“, каза Танер.

Leave a Comment