Започна пловдивското дефиле „Вино и гурме“

Фестивалът, разположен на 16 локации в Стария град, ще продължи до неделя, включително

Десетото, юбилейно издание на дефиле „Вино и гурме 2024“ бе официално открито с традиционното Дионисиево шествие, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл „Тракия“. С музика и танци шествието се премести до Хисар капия и храм „Св. св. Константин и Елена“ в Пловдив.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година и тази година общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти.

Сред официалните гости на откриването бе и областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на общински съвет Пловдив Атанас Узунов, председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев, бивши и настоящи служебни министри, посланици и гости на града.

Организаторите ще продължат традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”.

Фестивалът е тридневен и ще продължи от 10 до 12 май (неделя).

Leave a Comment