Кои са аграрните милиардери в световната класация на Форбс

Добре известно е, че милиардерите инвестират парите си по различни начини, включително в земеделски бизнес, земеделски стопанства и чрез изкупуване на земеделска земя. Някои от най-богатите хора в света също са спечелили част от богатството си в секторите по веригата на селското стопанство, от суровини и машини до търговия на дребно с храни. 

Всяка година американското бизнес списание Форбс публикува списък с хора, чието лично богатство надхвърля един милиард щатски долара.

Едва ли е изненадващо, че секторът за търговия на дребно с храни е представен там. Например, наследниците на Алди Тео и Карл Албрехт младши със семейства сред 10-те най-богати германци. Те притежават 14 и 15,7 милиарда долара, пише Agrarheute.

Дитер Шварц , собственик на Шварц груп, която включва Лидл и Кауфланд, е вторият най-богат германец с 39 милиарда долара.

Сравнима история на успеха е написана в САЩ от братята Сам и Бъд Уолтън , които изградиха империя с хранителния гигант Уолмарт. Седем от нейните наследници са в списъка на милиардерите на Forbes и имат общо състояние от почти 300 милиарда долара.

Хари Стайн: От фермер до милиардер

Американецът Хари Стайн израства във фермата на родителите си от 80 хектара. Баща му също така е имал малък бизнес за почистване на соя, към който Стайн се присъединил. Там открива интереса си към сортовете соя и отглеждането им. Той продължи да развива Stine Seed Company в най-голямата частна компания за семена в света и най-голямата независима компания за семена в Съединените щати. Stine Seed Company има повече от 900 патента и е специализирана в генетиката на соята и царевицата. Хари Стайн (82 г.) е класиран на 191-мо място в списъка на милиардерите на Forbes и притежава 11 милиарда долара.

Германски милиардер с инструменти

Сред самоиздигналите се милиардери има и германец. Въпреки че има само периферна връзка със селското стопанство, продуктите могат да бъдат намерени в почти всяка ферма: говорим за Würth. Обученият бизнесмен Райнхолд Вюрт (89 г.) пое бизнеса си с винтове от двама души на 19-годишна възраст след смъртта на баща си. В края на 50-те години на миналия век той изгражда компанията Würth в лидер на международния пазар в технологиите за сглобяване. Днес там работят около 80 000 души, а Forbes оценява състоянието на Райнхолд Вюрт и семейството му на 31,12 милиарда евро. 

Богатство с изкуствени торове и растителна защита

Семейство Кох също забогатява с Koch Industries. Това включва подразделението Koch Fertilizer, един от най-големите производители на изкуствени торове в САЩ. Семействата около Джулия, Чарлз и Уилям Кох и Илейн Маршал заедно притежават 150 милиарда долара. Koch Industries вероятно прави най-голямата част от парите от суров петрол и природен газ.

Секторите на агробизнеса наторяване и защита на културите дадоха още няколко милиардери.

  • Основателят на производителя на торове Eurochem Андрей Мелниченко (52 г.) от Русия притежава 19,6 млрд. долара.
  • Вячеслав Кантор , мажоритарен собственик на руския производител на торове Acron, притежава 9,8 милиарда долара.
  • Андрей Гуриев и семейството му притежават почти половината от PhosAgro, един от най-големите производители на фосфорни торове, и струват 9,3 милиарда долара.
  • Дмитрий Риболовлев и семейството му притежават 6,4 милиарда долара в Uralkali, най-големият производител на калиеви торове в Русия .
  • Салил Сингхал беше председател на компанията за растителна защита PI Industries и притежава 3,1 милиарда долара
  • Rajju Shroff основава компания за растителна защита UPL и притежава 1,1 милиарда долара

Милиардери около Lactalis, JCB и SKW Piesteritz

Еманюел Бесние (53 г.) от Франция е мажоритарен акционер в семейния бизнес Lactalis, най-големият млечен конгломерат в света с годишни продажби от над 30 милиарда долара. Той притежава 25,5 милиарда долара. 

Бразилско семейство също е сред милиардерите в агробизнеса. Лусия Борхес Маги е съосновател на групата Андре Маги, известна още като Amaggi, най-големият частен производител на соя в света. Освен обработваема земя компанията притежава още складове, експортни терминали и кораби. Няколко членове на семейството притежават компанията и заедно имат 4,4 милиарда долара. 

JCB прави по-голямата част от продажбите си от строително оборудване, но неговите Fastrac и телескопични и колесни товарачи могат да бъдат намерени и в селското стопанство. Шефът на компанията Антъни Бамфорд и семейството му притежават 7,5 милиарда долара. 

Милиардерът Андрей Бабиш притежава 3,5 милиарда долара. Той беше министър-председател на Чехия от 2017 до 2021 г., преди това беше министър на финансите, но забогатя в агробизнеса. Под негово ръководство Agrofert се превърна в една от водещите компании в чешката селскостопанска, химическа и хранително-вкусова промишленост и е активна и в Германия. От 2006 г. Агроферт е едноличен собственик на немската агрохимическа компания SKW Piesteritz. В началото на 2013 г. Agrofert придоби германската пекарна Lieken AG (с марките Golden Toast и Lieken Urkorn) от Barilla.

Leave a Comment