Проф. Милен Георгиев е с рекорден брой награди “Питагор” и сред топ 2% на най-цитираните учени в света!

Основните области, в които работи, са затлъстяването и дълголетието, изследвани на молекулярно ниво

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив – бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. това съобщиха от ЦРСББ.

Престижната награда  се връчва за 16-та година на изявени български учени със значими постижения по инициатива на Министерство на образованието и науката на Република България (МОН).

По време на тазгодишната официална церемония проф. Георгиев бе удостоен с награда за „Утвърден учен в областта на науките за живота и медицината“, която му бе връчена по време на официална церемония от председателя на БАН – акад. Юлиан Ревалски.

Основен фокус в изследванията на научния екип, ръководен от проф. Георгиев, са областите на затлъстяването и дълголетието. Основен подход в научните изследвания е задълбоченото молекулярно изследване на връзката между ключови сигнални пътища при затлъстяване и дълголетие в различни биологични системи с прилагането на съвременни omics подходи
(вкл. транскриптомика и метаболомика).

За последните пет години резултатите от научната работа на проф. Милен И. Георгиев са обобщени в 72 научни публикации с общ импакт фактор 668, една книга и една глава в книгата. От 2020 г. насам, българският учен е класиран от Stanford University сред топ 2% на най-цитираните учени в
света за всички дисциплини.

Leave a Comment