Реколтата на Северна Италия с щети за миниони евро заради наводнения и градушки

Ако у нас честите валежи в последните седмици са повод за радост, тъй като не се спускат като стихия, а като напоителен дъжд, в Италия картината за земеделците е драматична.

Интензивните и концентрирани валежи само за няколко часа подложиха селскостопанските територии на Северна Италия на изпитание, въпреки че бяха защитени от надеждна мрежа от канали и дренажни помпи. Наводненията и падналите градушки представляват сериозна заплаха за земеделската година, пише изданието Agronotizie.

Първият регион, който беше особено засегнат от вълната от лошо време миналата седмица, беше Ломбардия.

„Първо сушата , след това непрекъснатите дъждове: извънредната климатична ситуация продължава да засяга селското стопанство и усложнява ситуацията с реколтата и сеитбата – заявява Алесандро Рота , президент на междупровинциалния Coldiretti (мегаорганизации, които обединяват земеделски коопертиви – б.р.)-. От една страна, рискът от задушаване на засетите култури, от друга, невъзможността за адекватно планиране на нови посеви, с рекордни валежи, които в някои райони на нашата територия достигнаха почти 180 милиметра за няколко часа.“

Очевидни са щетите по овощните градини на Имола и Равена след следобедите на дъжд и градушка в сряда и четвъртък. Ситуацията в Романя е особено сериозна, като полетата и пътищата са напълно покрити с лед със значителни щети върху овощните градини (кайсии, череши, киви и праскови) и лозята. Пострадали са също семенните, фуражните и зърнените култури.

Това е първата обобщена оценка от Coldiretti Emilia Romagna на резултатите от двете силни и постоянни градушки (по около 20 минути всяка), които удариха региона миналата седмица.

Значителни щети бяха регистрирани и в провинция Пиаченца, където са наводнени полета с домати.

От Mottaziana разказва винопроизводителят Кристиан Галвани: „Тук във Вал Тидоне е катастрофа: дъждът и вятърът са счупили всички двегодишни лози , които щяха да влязат в производство от следващата година – обяснява Галвани –. Вече се свързах с офисите, за да започна процедурите, свързани с щети. Щом слънцето се покаже и температурите се повишат наранените растения ще развият фитопатологии и няма да можем да ги третираме, защото почвата е напоена и ние не може да влезе с трактори“.

Според Coldiretti Veneto „няколко десетки хиляди хектара земеделска земя   вече са се озовали под вода.

Техниците на Coldiretti Veneto с колеги от Регионалния консорциум за защита от бедствия, който се занимава със застраховане в селското стопанство, културите и фирмените структури, събират всички доклади, за да идентифицират най-засегнатите райони и култури.

„Формулирането на оценки в тези случаи винаги е трудно, тъй като факторите, които трябва да се вземат предвид, са многобройни – обясняват експертите на Coldiretti – но за първичния сектор щетите са от порядъка на няколко милиона евро. Това е без да се вземат предвид косвените щети , които впоследствие са изобилни валежите причиняват болести и болести по растенията с допълнително увеличаване на производствените загуби и разходите, които земеделските компании ще трябва да поемат за възстановяване на земята и повторно засяване . Тук също в много случаи единственото решение ще бъде повторното засяване , дори смяна на културите.

„ Пшеницата в тази фаза има по-голяма устойчивост, но винаги зависи от това кога водата ще изчезне и как ще продължи сезонът“, продължават техниците от Coldiretti, които подчертават: „Можем да предположим средна загуба от 30% от основните култури след тези два дни на лошо време, с по-изразени проценти , по-специално върху царевица, соя и градински продукти като дини, пъпеши, тикви, тиквички, картофи, домати“.

Leave a Comment