Препоръки на АГРИЯ за цялостна грижа към пшеница, слънчоглед и царевица в актуалната климатична среда

Пшеница

Дъждовете, които са факт в цялата страна , помогнаха на културата да излезе от стреса, който се наблюдаваше в следствие на прекомерната суша. Въпреки това продължителното засушаване оказа своето влияние не само върху гъстотата на посева , но и върху физиологията на пшеницата. През предходният  период температурите  бяха относително високи за сезона и принудиха растенията за кратък период да преминат фаза вретенене и да започнат фаза цъфтеж. Хубавото е, че това съвпадна с началото на валежите, което ще позволи пшеницата да даде пълният си добивен потенциал .

Срещу болести

Рязката промяна в климата и честите превалявания в цялата страна благоприятстваха развитието на кафява ръжда по пшеницата. Загубите от кафява ръжда по пшеницата, зависят от степента на нападение на растенията и могат да достигнат високи проценти.

От АГРИЯ препоръчваме внасянето на фунгицид като сигурна мярка при справянето с болестта. АГРИЯ предлага своя двукомпонентен фунгицид Трезин Макс на база  200 г/л азоксиструбин  и 200 г/л тебуконазол. Гарантирано добро решение при борбата с видовете ръжди плюс подобряването на физиологията и по-ефикасно усвояване на азота от  растенията. Продуктът се предлага на изключително добра цена.

Освен Трезин Макс, предложение към  фермерите при  фунгицидно третиране и тази година е икономически изгодното решение с фунгицидния партньор Сивар на база 250 г/л азоксиструбин, контролиращ брашнеста мана, септориоза, видовете ръжди.

Срещу неприятели

Последната седмица по пшеницата започна да  се наблюдава нападение от житна дървеница, пиявица и листни въшки . Предложението на АГРИЯ за справяне с неприятелите в пшеница е инсектицидът МЕТЕОР.

Той е широкоспектърен перитроиден инсектицид за борба с икономически важните неприятели в множество култури, включително овощни и зеленчукови култури.

Инсектицидът се характеризира с дълготрайно репелентно действие и силно изразена газова фаза.

Биостимулатор

Основното хранене на тези култури вече е приключило и трябва да се разчита на листно хранене до края на вегетацията.

Предложението на АГРИЯ е Фертигрейн Фолиар. Биостимулатор на  фирма АГРИТЕКНО с уникална комбинация на органични хранителни вещества в готов вид. Съдържа в себе си най-важните микроелементи в комбинация с аминокиселини за растението поднесени в хелатна форма.

Слънчоглед

При пролетниците отново се наблюдават различия във фазите на развитие, което е нормално предвид  климата в страната за Северна и Южна България и различния период на сеитба.

За Северна България слънчогледът при по-късните сеитби е на котелидони до 1-ва двойка листа. В момента масово се внасят хербициди за справяне с широколистни и житни плевели. В Южна България това мероприятие в по-голямата си част е към края си. Слънчогледите се развиват отлично, не се наблюдават болести;

За контрол на житни плевели в това число  балур при слънчоглед  АГРИЯ  предлага на земеделският производител продукта ТОРНАДО 5 ЕК на изключително добра цена. Той вече е доказал отличната си ефикасност през годините .

Царевица

При царевицата борбата срещу житни и широколистни плевели предстои.

За поредна година предлагаме на българският производител на царевица пакетно предложение – Логос и Нитиде – комбинация от два продукта в един пакет гарантираща отлична защита на житни и трудните за контрол широколистни плевели в царевица. Пакетът е за 66 дка с много добра ценова позиция.

Освен хербицидни третирания в пролетниците предстои и внасяне на продукти със съдържание на Бор, Цинк, Аминокиселини, които да подпомогнат старта в началният етап от развитието на тези култури, а също така ще имат и важна роля при формирането на добива и масленото съдържание. Нашите предложения са  Текнокел Амино Бор, Текнокел Амино Цинк и Текамин Макс.

Leave a Comment