На борсата до Първенец: Родни череши по 5 лева, търговци хвалят турския домат

На тържището до с. Първенец черешите се предлагат в широкия диапазон от 4 до 7 лева. Цената им зависи предимно от външния вид – дали са свежи и едри, и дали ги продава производител или търговец.

До входа на т. нар. борса, където на пазарни маси са настанени производителите, най-добре изглеждащите череши, познати като хрущялки, се предлагат по 6 лева. За по-дребните цената е 4 лева.

При павилионите по-навътре черешите струват 7 лева.

Това са цени на едро, тук почти никой не тегли на килограм – купуваш щайга и нищо по-малко.

Цената на кайсиите – изцяло от внос, е 3 и 4 лева на килограм, докато българските ягоди не падат под 5 лева за килограм.

Тържището прелива от едри розови домати. На въпроса български ли са, търговецът отговаря: „Български сортове са“. После уточнява, че са отгледани в Турция. Цената им е 2,10 до 2,30 лв. за кг, като по-евтините са по-едри. Друг търговец до него обяснява, че доматите са турски и албански, и затова били толкова качествени. Казва, че турската стока се котира и изглежда по-добре от българската и затова е избрал да търгува с нея. При него розовите домати се предлагат на 2,40 лева.

Не в централните редици на тържището, а по-наляво, от малък склад се търгува български розов домат. Той е леко зелен и е по-скъп от вносните. Цената му 2,60 до 3,20 лв. според едрината.

Български салати могат да се купят по 0,40 лв./брой или 4 лева за 10 в кашон.

Leave a Comment