БАСФ показа богати и здрави житни посеви в стопанството на Людмил Работов

„Наслаждавам се на това хубаво поле, което сте отгледали, г-н Работов!“ С тези думи Светлозар Драгушев се обърна към домакина на събитието на БАСФОткрит ден на полето„. Работната среща между земеделци и експерти от БАСФ се проведе в стопанството на зърнопроизводителя и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов. Участие взеха и представители на Семенарска къща Садово, чиито сорт „Терес“ бе на полето край град Раковски .

Тодор Манилов, технически специалист за Южна България, разказа

кога, с какви продукти и при каква климатична ситуация е третиран посевът от пшеница.

Още в средата на ноември миналата година (две седмици след сеитбата) е внесен почвеният хербицид Понтос.

На полето беше влаган оборски тор, разпръснат преди сеитбата. Заради предшественика рапица се очакваха и самосевки, а от плевелите – овчарска торбичка и райграс и други, посочи Манилов.

Приложението на Понтос почвено, даде възможност на посева да стартира чист от плевели още в есенната си вегетация.

През пролетната вегетацията са приложени две комбинации от фунгициди. Първото третиране е извършено на 5 април преди засушаването. Второто – на 8 май. И при двете фунгицидите са използвани превантивно.

В последната десетдневка на месец май пшеницата на полето оформи  едри зърна, бе чиста от болести и във възможно най-добро състояние.

За разлика от третирания посев, нетретираната контрола беше пострадала от септороза, качена до флаговия лист.

Тодор Манилов обърна внимание на три фактора, които влияят върху фитосанитарната картина на полето, ако не е приложена растителна защита. Това са климатичните условия, сортовата чувствителност и заразите в предишни години. По негови наблюдения тази пролет септориозата е  патоген който се появи първоначално в областите Ямбол и Бургас, после на други места. В района се срещат все по-често както кафява ръжда, така и жълта ръжда. Всяко от посочените заболявания освен видимите признаци върху листата, значително се отразява и върху добива.

В последните фази  заедно с фунгидидите пшеницата е пръскана и с инсектицид.

Комбинациите, които са приложени на пшеничното поле са:

Първа комбинация :  Ревистар® Флекс (първо третиране) и Даксър® (второ), почвеният хербицид Понтос – есенно  и хербицида Биатлон®- през пролетта.

Втората комбинация е: Даксър® като първи фунгицид и Приаксор® като втори, хербицидната защита е от Понтос – след сеитба преди поникване почвено, и Биатлон® приложен през пролетната вегетация.

Върбан Върбанов, регионален търговски мениджър на БАСФ за Южна България, обърна внимание на

действието на Приаксор®.

Този фунгицид непрекъснато увеличава площите, върху които се прилага в Южна България. По данни на обследващата компания Кинтек, Приаксор е фунгицид № 1 в Южна България не само между фунгицидите на БАСФ, а измежду всички SDHI съдържащи житни продукти.

„Тази година  е годината на опита на хората да спестяват  – изпробват се  генерични комбинации, както и намален брой третирания. Резултатите от икономиите ще се видят при жътва“, продължи той. „Ако добивите са  по-ниски спрямо предходните две години, то това може да се отдаде както на сухата пролет, така и на нисък клас защита. Ако  разликите в средните добиви от тази и предишните две години са драстични, земеделците трябва да направят добър анализ дали чрез икономията в инвестицията за здраве в посева не губят повече през намаления от инфекции и лошо изхранване на класа добив.

В никакъв случай не трябва да се разхищават пари, но животът ми е доказал и професионално, и лично, че когато човек намери баланса в разумното инвестиране, постига златното правило при което нито трябва да  влиза в излишни преразходи, нито да спестява от здраве.“

Регионалният мениджър на БАСФ каза, че посевите трябва да се наблюдават до жътва, а фунгицидите да се внасят така, че да се използва пълния им потенциал на действие.

„Допада ми

концепцията на германския футболен отбор,

че до последната минута играта трябва да бъде интензивна и да е с високо качество. Има статистики, че за немските футболисти най-ефективното и ползотворно време е в последните 10 минути. Докато целият свят казва: „Мачът свърши“, те се концентрират, когато другите са се отпуснали и реализират всяка възможност до последната минута. Земеделието според мен е същото. До последните дни на вегетацията трябва да се грижим. Не препоръчвам да пръскаме една седмица преди края на вегетацията, а да сме направили сметка последната защита да е така разпределена във времето, че да пази посева до жътва“, каза Върбанов.

Тодор Манилов обърна внимание на

уникалния продукт Систива®,

който се прилага със семената. „Фермерите не се заглеждат колко грама активно вещество има на литър продукт. В Систива® има 333 грама на литъра, а това е много висока концентрация за единица продукт. Когато растението започне да се развива в началните фенофази, то акумулира малко по малко от този фунгицид. Благодарение на това, че активното вещество ксемиум е изключително мобилно, Систива се пренася към новия прираст. В ечемик фунгицидът работи перфектно добре срещу патогените, особено срещу мрежести петна.“

Върбан Върбанов допълни, че Систива е изключително удобна за ноу-тил технологията, защото там фермерите сеят с малки посевни норми и тази технология на фунгицидна защита им дава възможност да ползват най-висок клас фунгицид при много нисък разход на декар. Тъй като се прилага заедно със семената, вместо да бъде внасяна чрез техника в посева, стойността на декар на Систива става по-ниска дори и от най-икономичните фунгициди. Вегетационната и кореновата защита са с изключително силно действие още от есента, като пазят посева до ранните пролетни месеци.

Регионалният менъджър не пропусна да информира, че земеделците също имат

още седмица-две срок да използват растежният регулатор и фунгицид при слънчоглед Архитект.

„Той скъсява междувъзлията, смъква посева надолу. Това води до използването на по-малко хранителни вещества и по-малък биологичен износ, прави растенията по-здрави, осигурява и превенция към болести. По принцип се прилага на трета двойка листа – това е най-добрата фаза. И в следващи фази може да бъде приложен като вече регулира само останалата част от слънчогледа която ще израсте след момента на прилагане. Фунгицидното му действие  остава по-силно за горните части на растението“.

След средата на юни, фунгицидната защита в слънчоглед може да бъде извършвана с последната генерация фунгицид в тази култура – РЕВИДАС от БАСФ. С  РЕВИДАС компанията допълва възможностите на земеделците да отглеждат слънчоглед в безупречно фитосанитарно състояние, както и да постигат максималния добивен потенциал за всеки от избраните хибриди.

От своя страна Людмил Работов сподели, че всяка година залага българска селекция семена върху 25-30% от площите. Той похвали сортовете на Семенарска къща Садово. „През годините сме си партнирали, доволни сме. Вие знаете, че

българската пшеница е най-качествена, няма какво да крием.

Малко по-ниски са добивите, но през 2016 г. имах средно 750 кг добив на такъв тип поле. Продължавам да гледам български сортове и в скоро време няма да се откажа от тях, защото са адаптирани към нашите условия.“

Светлозар Драгушев, съдружник в семенарската къща, коментира сорта Терес, като цитира селекционера на фирмата доц. Марчева: „Аз се опитах да създам нещо, което фермерите искат: Хубав голям осилест клас с много и тежки зърна, ниски растения с прекрасен тревист цвят и сорт,  толерантен на различни видове патогени. Пластичен, с много хубав добив и с прекрасни хлебопекарни качества. Малко са такива полето в Южна България, независимо, че година беше трудна.“

Leave a Comment