Млекопроизводители днес на протест за справедлив доход в Брюксел

Производителите на млечни продукти от цяла Европа ще обединят усилията си в Брюксел в понеделник в кампания за справедливо заплащане. Тяхната демонстрация ще съвпадне със заседанието на Съвета по земеделие и рибарство и ще предшества Международния ден на млякото, както и две седмици преди европейските избори, съобщи Брюксел таймс.

Протестът, в който участват делегации от Италия, Германия, Франция, Белгия, Литва, Ирландия и Дания, ще дефилира под мотото „Справедлив доход за фермерите, сега!“.

„В продължение на години сме свидетели на спад на печалбите на фермерите, принуждавайки мнозина да изоставят прехраната си“, обяснява Силвия Дебериц, генерален мениджър на Европейския млечен борд (ASBL), който организира протеста. Дебериц подчертава тревожна тенденция, според която все по-малко млади хора навлизат в селскостопанския сектор.

Затова млекопроизводителите ще използват тази възможност, за да призоват Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, както и всички земеделски организации, активно да подкрепят справедливите доходи за техния сектор.

Очаква се шествието да привлече няколкостотин участници заедно с пластмасови крави в реални размери, боядисани в национални цветове. Той ще започне по обяд от площад Люксембург и ще се насочи към кръговото кръстовище Шуман. Възможно е в протеста да се включат и трактори.

Leave a Comment