Кабинетът ще отпусне 10 млн. лв. за щети от наводненията през 2022 г. в Карловско

Служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 млн. лв., с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе бедствието преди две години в Карловско. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Димитър Главчев с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. В разговора в Министерския съвет участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще определи в детайли параметрите на помощта от държавата за пострадалите населени места. Още на следващото правителствено заседание служебният кабинет ще може да приеме и решение за отпускане на средствата.

Припомняме, че вчера следобед жители на наводнените през 2022 г. села Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново излязоха на едночасов предупредителен протест. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че процедурите за избор на проектанти, проектирането, разрешенията за строеж са преминали, но средствата за възстановяване на съоръженията са твърде малко. Той заяви, че са необходими още към 38 млн. лв., за да се финансират всички строежи и възобновителни дейности. Премиерът отвърна снощи, че толкова пари няма как да бъдат насочени към Карловско, но ще бъдат разгледани възможностите за заделяне на средства.

В началото на септември 2022 г. придошлите води на река Стряма наводниха не само селата в Карловска община, но и село Трилистник, община Марица. Освен пострадалите домакинства, огромна щета претърпя и зърнопроизводителят Георги Стоилов. Голяма част от прибраната продукция бе залята с вода и унищожена.

Прочети още:

Земеделецът Георги Стоилов загуби реколта за над 800 хил. лв. във водния ад на Трилистник

Leave a Comment