Кюстендилци откриха черешовата кампания с покана към потребителите: „Набери си сам“

Тази сутрин в Кюстендилско официално стартира кампанията по черешобера. Бившият директор на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов сподели пред БНТ, че се е договорил с 35 човека от района на Благоевградска област да започнат от сутринта беритбата, обаче те не са пристигнали.

Проф. Домозетов обясни, че при търсенето на берачи оферти от 2 стотинки повече оказват влияние и въпреки че са обещали да помагат на един собственик на градина, работниците се преориентират много бързо към друг.

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов информира, че от тази година кюстендилските черешопроизводители са въвели нов метод в прибирането на реколтата, а именно: „Набери си сам“. Хората могат да наберат череши за себе си, които ще им струват значително по-евтино, отколкото, ако си ги закупят на пазара.

Иначе заплащането за берачи е според набраните килограми плодове. Черешите с диаметър по-малък от 24 мм се насочват към преработватели, по-едрите – към пазара за прясна консумация.

От днес полиция се включва при опазването на градините от крадци на реколтата. Това е въведено след жестокия инцидент от 2009 г., когато частен пазач е бил убит.

След изборите охраната ще се поеме от жандармерията, разказа пред националната телевиция кметът на Кюстендил.

Leave a Comment