Йордан Кръстанов: Добивите за оранжерийни зеленчуци са намалени заради масово по-късното залагане на продукция

В обнародваните днес изменения и допълнения на Наредба № 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания се вижда промяна в изискваните за получаване на обвързано подпомагане средни добиви за оранжерийни зеленчуци и плодове. При зеленчуците минималните добиви са запазени, средните обаче са намалени. При оранжерийните ягоди и малини имаме съкратени наполовина минимални и средни добиви.

Йордан Кръстанов (със синия костюм) на Празника на ягодата в Кричим Снимка от личния архив

Попитахме председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Йордан Кръстанов кое наложи намаляването на утвърдените средни добиви зеленчуци.

„Причината е в наложената в последните няколко години практика оранжерийните производители масово да залагат по-късна продукция. Това се дължи на по-рисковата среда, в която работим – както международна, така и вътрешна. Имахме Ковид-19, после започна войната в Украйна и това беше свързано с рязко повишение на енергийните цени. В последната година не получихме специално подпомагане, което да ни гарантира, че можем да предложим конкурентни цени на пазара. Знаем, че се състезаваме с активния внос на продукция от Турция и Гърция, чието производство е с по-ниски енергийни разходи заради климата и съответно е на по-ниски цени.

По-късното залагане на продукция с цел да се направят по-малки разходи за отопление, намалява добивите. По тази причина е редно и при обвързаното подпомагане да се се заложат по-ниски добиви“, обясни председателят на БАПОП.

Leave a Comment