Днес символично, утре ефективно! Животновъди протестират срещу ограниченията за паша в „Централен Балкан“

Фермери заявиха, че са готови да се откажат от субсидиите, но да запазят пасищата

Животновъди от Пловдивска област протестираха днес символично с палатков лагер край Подбалканския път при източния вход на Калофер. От утре те ще блокират пътя и ще спрат автомобилното движение, съобщи БТА.

Снимка на протестиращите

„Искаме да привлечем внимание и гласът ни да бъде чут, за да се разреши най-накрая проблемът с нормативните разпоредби, заради които животните ни няма къде да пашуват“, каза животновъдът Тодор Диклиев.  

Протестите на животновъдите продължават утре от 13:00 часа с ефективни действия. Фермерите обявиха, че от 5 юни ще затварят Подбалканския път всеки ден за по един час. Те настояват да бъдат променени нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк „Централен Балкан“. Според фермерите въведените ограничения засягат животновъдството в цяла Централна България и застрашават сектора, като ще доведат най-малко до намаляване на броя на отглежданите говеда и овце. Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му.

Прочети още:

Как министър Тахов отговаря на депутатски въпрос защо пашата в националните паркове няма да бъде отменена след 2025 г.

С официална позиция по въпроса излязоха от Национален парк „Централен Балкан“, която гласи, че тези ограничения не застрашават развитието на животновъдството в България. В България има само три национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан. Общата площ на трите парка е под 2 процента от националната територия. Данните за 2023 г. показват, че по-малко от 3 процента от едрия рогат добитък и по-малко от 3 процента от овцете в България са пашували на територията на националните паркове. Площта на пасищата, на които се разрешава паша в националните паркове съгласно утвърдените годишни планове, представлява едва около 2,5 на сто от пасищата в страната, съобщават от НП „Централен Балкан“.

Прочети още:

От днес животновъдите заявяват пашуване в националните паркове „Централен Балкан“и „Рила“

Според дирекцията на парка при последното докладване за състоянието на тревните местообитания към Европейската комисия, състоянието е било отчетено като неблагоприятно и затова е наложително да се предприемат корективни действия по отношение на натоварването на тези чувствителни територии и ограничаване на броя на пашуващите животни, тъй като поддържането на природните местообитания в благоприятно състояние е както отговорност към природата на България, така и задължение на страната като държава членка на Европейския съюз.

Съгласно утвърдените годишни планове за паша, площта за извършване на тези дейности в парковете е относително същата спрямо 2023 г. и е приблизително 34 000 ха, като нормата за натоварване е 0,4 животински единици на хектар. Така на територията на националните паркове ще могат да пашуват близо 39 000 животни“, пише в позицията на НП „Централен Балкан“.

Според протестиращите животновъди това е крайно недостатъчно, защото само в гр. Калофер има 20 животновъди, които отглеждат близо 2900 говеда и около 5000 овце. Фермерите обявиха, че са готови дори да се откажат от субсидиите, които получават, но да запазят пасищата, цитира БТА. 

Leave a Comment