Млечни крави с птичи грип в пет американски щата не оздравяха

Икономическите щети от болестта при говеда ще се окажат по-високи от очакваните

Млечни крави, заразени с птичи грип в пет американски щата, са умрели или са били заклани от фермери, защото не са се възстановили, казаха държавни служители и учени пред Ройтерс. Докладите за смъртните случаи предполагат, че епидемията от птичи грип при кравите може да нанесе по-големи икономически жертви, отколкото се смяташе първоначално. Птицефермите отдавна са свикнали да унищожават заразени домашни птици, но отглеждането на кравите струва много повече отколкото на пилета или пуйки.

Говорител на Министерството на земеделието на САЩ каза, че не е известен общият брой крави с птичи грип, които са умрели или са били убити в Южна Дакота, Мичиган, Тексас, Охайо и Колорадо.

Птичият грип е заразил млечни крави в повече от 80 стада в 10 щата от края на март, според министерството.

Някои от животните са умрели от вторични инфекции, получени след като птичият грип е отслабил имунната им система, казаха държавни ветеринарни лекари, селскостопански служители и академици, подпомагащи държавните отговори на птичия грип. Други крави бяха умъртвени от фермери, защото не успяха да се възстановят от вируса.

Говеда, заразени с птичи грип, страдат от намалено производство на мляко, храносмилателни проблеми, треска и намален апетит, според фермери и ветеринари.

В Южна Дакота мандра с 1700 крави изпрати дузина от животните на клане, след като не се възстановиха от вируса, и уби други дузина, заразени с вторични инфекции, каза Ръс Дейли, професор в Държавния университет на Южна Дакота и ветеринарен лекар за държавна консултантска служба, който е говорил с фермата.

„Разболяват се крави от една болест, след което това създава ефект на доминото за други неща, като пневмония и храносмилателни проблеми“, каза Дейли. Ферма в Мичиган уби около 10% от своите 200 заразени крави, след като и те не успяха да се възстановят от вируса, каза Фил Дърст, преподавател от разширението на Мичиганския държавен университет, който разговаря с тази ферма.

В Колорадо някои мандри съобщават за унищожаване на крави с птичи грип, защото не са се върнали към производството на мляко. Комисията за здравеопазване на животните в Тексас също потвърди, че крави са умрели от вторични инфекции в някои млечни предприятия с огнища на птичи грип.

Държавният ветеринарен лекар на Ню Мексико, Саманта Уриг, каза, че фермерите все по-често унищожават кравите поради намаленото производство на мляко в началото на епидемията, преди САЩ дори да потвърди, че птичият грип заразява говедата. Унищожаването намаля, тъй като фермерите научиха, че повечето крави постепенно се възстановяват, каза тя.

Leave a Comment