Зелените губят в ЕС и у нас

На изборите за Европарламент Зелените са сред най-силно губещите. При 71 места в предишния парламент, сега те ще вкарат 52-ма евродепутати. Влиянието им е изчислено на 7,2% сред общо 720-те депутати.

Зелените се представиха зле във Франция и Германия, като загубиха почти половината от местата си в сравнение с 2019 г. Не беше толкова силно представянето им, колкото се очакваше в страни като Испания (4) и Португалия (0), съобщава „Политико“.

Партията обаче отбеляза по-добри от предвидените резултати в страни като Нидерландия (4 места за Зелените + 2 за Волт), Италия (3), Латвия (1), Хърватия (1), Словения (1) и Литва (2). Все още няма резултати за Ирландия.

В България по данни на ЦИК към 10 часа при 63,28% обработени протоколи за Партията на зелените са гласували 0,89%, а за Зелено движение (което бе част от коалицията „Демократична България“) 0,44%. Общо двете партии са подкрепени от малко над 15 500 избиратели.

Големите притеснения на зелените са, че Зелената сделка ще бъде отменена от следващия председател на Европейската комисия.

Водещият кандидат на Зелените Бас Айкхаут настоява, че въпреки малкия размер на групата, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да се обърне към Зелените за формиране на коалиция за втори мандат. (Засега тя каза, че ще разговаря само със социалистите и демократите и либералите като първа стъпка в преговорите за обща програма за следващите пет години.)

„Най-голямата грешка, която бихме направили сега, е да се откажем от Зелената сделка“, каза Айкхаут, опитвайки се да покаже, че Зелените могат да приемат по-благоприятна за индустрията позиция и да се представят като надеждни партньори преди коалиционните преговори.

Leave a Comment