Жътвата официално стартира в златното поле край Пловдив

Официален старт на жътвата бе даден днес в златното поле с пшеница на Георги Телкиев в землището на с. Златитрап край Пловдив.

Събитието на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и с домакинството на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив бе благословено от служебния земеделски министър Георги Тахов, областния управител Илия Зюмбюлев, общинския кмет на „Родопи“ Павел Михайлов, двамата бивши министри Кирил Вътев и Явор Гечев и други гости, както и от свещеника Ерм. Тук в пловдивския зной бяха дошли множество зърнопроизводители от Пловдив и страната.

Всички те бяха посрещнати от деца в Златитрап, които усмихнати рецитираха любимото стихотворение на Джани Родари: „Ако можех да имам едно/ магазинче със две полички,/ бих продавал… познайте какво?/ — Надежда. Надежда за всички.“ 

Председателят на НАЗ Илия Проданов каза: „Жътвата е моментът, в който ние като земеделски производители берем плодовете на нашия труд.“ Той благодари на колегите си за упоритостта, с която допринасят за осигуряването на хляба на България. Благодари на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите и на г-н Телкиев.

Илия Проданов каза още, че НАЗ стои зад всички свои членове, като полага усилия да се подобри средата, в която се трудят. Той припомни и двата сериозни проблема, пред които са изправени земеделците – климатичните промени и неблагоприятните от началото на войната в Украйна пазари. Относно климата той заяви, че министерството би могло да помогне за преодоляване на затоплянето и сушата като осигури истински необходимата вода за напояване. За натиска на пазарите г-н Проданов изрази уверереност, че ЕС ще подкрепи своите фермери.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов припомни, че жътвата е била най-големия трудов празник на българите в недалечното минало. Началото на жъненето се е избирало да е в благоприятен ден и със сърп в ръцете на девойка, която хвърляла първата ръкойка на изток с думите: „Бог напред и ние след него“.

България експортира зърно към повече от 30 държави и е с държава с висок аграрен потенциал, каза министър Георги Тахов. Той информира, че заетите с пшеница площи са близо 11 милиона декара, а ечемикът е върху 1,6 млн. Очаква се средният добив при пшеницата да е около 500 кг, а прогнозният национален добив да е между 6,1 и 6,3 милиона тона. В страната има преходни количества житни и маслодайни около 2,8-3 млн. т. Към 80% от складовите площи са свободни. „Нека житата в полята да са златни, а зрънцето в класа да е едро и качествено“, пожела Георги Тахов.

След оцифиалните слова комбайнът пристъпи към полето и започна да прибира зърното, вдигайки прахоляк и плява.

Leave a Comment