За 14 области в Северна България, област Сливен и София НИМХ обяви жълт код. Очакват се градушки

Жълт код за обилни валежи че обявен за днес в 16 области на страната. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Сливен, Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Русе и София-област.

Синоптиците прогнозират, че днес отново ще има опасност от градушки. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се заоблачи. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Силна буря с градушка и проливен дъжд имаше снощи в някои райони на страната.

Във Великотърновско днес продължава описването на пораженията от вчерашната буря с градушка, както и премахването на десетки паднали дървета.

Унищожена е земеделска продукция в Церова кория, Капиново и Миндя.

След вчерашната буря е обявено бедствено положение е обявено за град Лясковец и съседното село Драгижево. Там има потрошени покриви, изтръгнати дограми и съборени дървета, съобщи БТА.

Проливен дъжд се изсипа в късния следобед на територията на община Сливен. Той бе придружен с градушка, която засегна райони на Сливен и населени места в общината, съобщиха от общинската администрация.

Частично бедствено положение вероятно вече е обявено в ловешкото село Радювене след бурята снощи. Там е паднала и едра градушка.  Има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от селото е без електроподаване, има паднали дървета. За селото това е втора силна буря за последните две седмици.

В Ловеч са наводнени няколко основни улици и булеварди. Има закъсали автомобили – под покрития мост и на възлово кръговото кръстовище в града.

Градушка падна вчера в Ловеч и в Летница. Ледените топчета бяха по-големи от лешник. Тя бе придружена с интензивен дъжд и силен вятър. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. м дъжд.

Leave a Comment