Франция и Ирландия ще възобновят износа на говеждо месо към Южна Корея

Френските и ирландските производители на говеждо месо отново ще могат да изнасят говеждо за Южна Корея, след като това бе забранено в продължение на 24 години. За вдигане на бариерата се погрижи ЕК след последователни изявления, включително чрез пряк контакт от страна на изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис в Сеул миналия ноември.

През 2001 г. корейският пазар беше затворен за внос от 15 държави-членки на ЕС поради огнища на спонгиформна енцефалопатия по говедата. Въпреки строгите мерки, гарантиращи безопасността на говеждото месо в ЕС, Съюзът беше изправен пред търговска блокада от началото на 2000-те години нататък. След задълбочени дискусии с Европейската комисия, Република Корея отвори отново своя пазар за говеждо месо от ЕС от Дания и Холандия през 2019 г. Сега, пет години по-късно, това признание беше разширено до говеждо от Франция и Ирландия, като се признава високото ниво на безопасността, гарантирана от хармонизираните мерки на ЕС за контрол на безопасността на храните. 

Южна Корея е един от най-големите пазари за внос на говеждо месо в света, посочва europa.eu.

ЕС е основен нетен износител на говеждо месо, изнасяйки 1,05 милиона тона говеждо през 2023 г. и внасяйки 289 000 тона, за секторен търговски излишък от 761 000 тона.  

Leave a Comment