Заради унищожителните градушки БФС поиска гаранционен фонд за компенсиране на щетите в земеделието

Българският фермерски съюз (БФС) иска да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства при щети в земеделието. Фондът трябва да действа освен при градушки, които унищожават земеделската продукция, но и при наводнения и суша, пише в писмо до служебния земеделски министър Георги Тахов организацията. Повод за писмото е трудната ситуация, в която се намират в момента ударените от унищожителните градушки в последните дни стопани.

Българският фермерски съюз предлага да се започне конструктивен диалог между Министерството на земеделието и храните и бранша. Целта е да се стигне до създаване на работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи.

Председателят на БФС Георги Стоянов предлага до почерпим опит от други страни в Европа – да създадем специален гаранционен фонд с държавни средства или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

Leave a Comment