На 16 юни е роден артистът на смеха и тъгата Георги Парцалев

Преди 99 г. на 16 юни в град Левски е роден Георги Парцалев. Без да има диплома за актьор, той бе идол за българите, на които им ставаше весоло само като го видеха.

Още като войник Георги Парцалев започва да работи в театъра, а на 28 години получава първата си роля в киното в „Любимец 13“ с обаятелния Апостол Карамитев.

През 60-те години Парцалев вече е легенда за българите. Той, заедно с другите големи комици от Сатиричния театър, обикалят България, където изнасят естрадно-сатирични концерти.

Въпреки че мечтае да играе драматични роли, той никога не е получил покана да се превъплати в Хамлет или в Дон Кихот и това му остава скрита болка. Той обаче става народен любимец именно заради сатирата. Хората винаги са го наричали „народен“ артист, въпреки че чак до 58-та си годишнина е „заслужил“.

За театъра Георги Парцалев казва: „За една сълза в последно действие трябва да воюваш още от първото.

Други негови знаменити реплики са: „Смехът е сериозно нещо, не можем да накараме хората да се смеят на глупости“ и „И много, много няма да ги разпитвате. Че възрастните като ги питаш много и почват да лъжат.“

Той не се е женил, няма деца.

Не обичал да шофира заради претърпяна катастрофа, но нямал против друг да го вози.

„Беше безкрайно чувствителен, сърдечен, истински и добър“, описва го неговият съсед и приятел художникът Илиян Йорданов.

Георги Парцалев умира на 64 години в София на 31 октомври 1989 г. от левкемия. Оставя след себе си своите майка и сестра.

Покъщнината на Парцалев – мебели, над сто старинни икони, картини и други, са завещани на родния град Левски от неговата майка. Стара къща е служила за музей на Георги Парцалев, но покривът й е паднал и вещите са преместени в читалището, което носи неговото име.

На името на Парцалев община Левски организира ежегодно литературен конкурс „Българският рицар на смеха“ в дните около рожденната дата на актьора.

Leave a Comment