В сряда 50-то Народно събрание се заклева

Президентът Румен Радев издаде Указ, с който свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни (сряда) 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание – процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

От днес ГЕРБ-СДС започна срещи с останалите парламентарно представени политически сили за съставяне на кабинет и ново мнозинство сред депутатите.

ГЕРБ-СДС и ДПС със сигурност ще са част от управляващото мнозинство, третият се очаква да бъде ИТН на Слави Трифонов. Дотук позициите на ПП-ДБ и БСП са да останат в опозиция.

Бойко Борисов обяви в четвъртък, че той няма да е премиер, но като първа политическа сила след вота, от ГЕРБ ще искат премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от коалицията.

Не се знае при съставянето на Министерски съвет къде ще отиде Министерството на земеделието и храните – при ГЕРБ-СДС или при ДПС. Ако е при ГЕРБ-СДС, опциите за министър са две – Десислава Танева или Румен Христов, а възможно е трети и четвърти кандидати да крие в ръкава си ГЕРБ-СДС. Ако е при ДПС, което нерядко е управлявало това ключово министерство, не би било изненада Ализан Яхова да застане начело. Тя е управлявала ДФ „Земеделие“, а в последните парламенти активно участва в като член или заместник-председател на Комисията по земеделието, храните и горите. Не е невъзможно да се върне и във фонда. Като написахме горите се сетихме, че ако министърът е на ГЕРБ-СДС, то ДПС ще заеме поне директорския пост на Изпълнителната агенция по горите, по простата причина, че голяма част от неговите избиратели са в планинските области, където дърводобивът е основен бизнес.

Има и трети вариант, който е малко вероятен, а изглежда най-добър – земеделското министерство да продължи да се управлява от Георги Тахов, за когото никоя от партиите не намери да каже лоша дума. А също и земеделските организации.

Leave a Comment