Биологичен фермер от Германия се отказа 58 000 евро от субсидии, за да не спазва лоши правила

Фермерът от провинция Бавария Глайхман реши през 2023 г. да преустанови подаването на заявления за субсидии. Той се лишава от около 58 000 евро на година. Защо все още е щастлив?

Баварско радио представи в неделя биологичния фермер, който се отказва от финансиране. Той обясни защо е критичен към задължителните срокове и каква свобода получава при отглеждането на реколтата си без заявление. 

Според една от условностите (ДЗЕС 6) фермерът трябва да озеленява площите си през зимата. Въпреки това му е разрешено да включи междинната култура едва от 15 февруари. Фермерът обяснява във видеото, че това е твърде късно за неговото местоположение. Последствията са повече обработки на почвата, въздействие върху плевелите и по този начин върху добива на културите. 

Фермерът съобщава на Баварското радио, че има възможност за получаване на големи суми финансиране в Бавария, ако компаниите косят площите си само от 15 юни. Това означава, че почти всички фермери косят нивите си по едно и също време през този период. Ефектът от това пък е, че насекомите имат малка възможност да се преместят на други ливади. 

Необходима е гъвкавост, особено при прибирането на фуража, за да се произведе възможно най-качественото сено и силаж. Биологичният фермер винаги се стреми да осигури на животните си предимно висококачествени фуражи собствено производство. Това обаче се разминава с европейските изисквания и поставените срокове.

Именно затова баварският фермер се е предпочел, че бъде свободен и да работи професионално, вместо да следва нормативите и да получава тези немалко пари.

Leave a Comment