Цветан Цеков: Градушките стават все по-брутални, старите мерки не работят

Трябва да заработи компенсаторен фонд и застрахователен пул с реални обезщетения

„С всяка изминала година градушките стават все по-силни, все по брутални и все по-страшни, и нанасят наистина апокалиптични щети върху всички нас.“ Това каза днес пред телевизия Блумбърг България председателят на Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков.

Системата, която е изградена за борба с градушките, не функционира оптимално, вече не е адекватна, смята той. Причината е, че е че облачните суперклетки стават все по-чести. Те се развиват на височина 12 000 – 15 000 метра. В същото време противоградовите ракети могат да достигнат до 8 000 метра. Така на практика основната цел на борбата с градушки не може да се постигне. „От агенцията съобщават, че обработват със стотици ракети, но нас не ни интересува какъв им е броят, важна е ефективността“, каза Цеков.

Трябва да бъде сменен подходът по отношение на застрахователната политика, призова той. Земеделските застраховки не функционират, ако бяха адекватни, фермерите щяха да сключват договори, за да получават реални обезщетения при подобни явления.

От друга страна трябва да се вкарат всички технически нововъведения, за да може да се противодейства на климатичните явления.

Според Цеков ако не се смени цялата система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват – губим българското земеделие, посочи събеседникът.

„Трябва наистина да заработи компенсаторен фонд и застрахователен пул, който реално да може да обезщетява производителите и да запазва техните доходи“, каза той. 

Leave a Comment