След клетва и речи 50-то Народно събрание не избра председател

50-то Народно събрание бе конституционирано днес след като 237 депутати положиха клетва да работят за гражданите. Сред тях не беше председателят на новата партия „Величие“ Николай Марков, който закъсня.

Вдъхновяващи речи, подобни на други в първия ден на поредицата от парламента, изнесоха Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, акад. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от „Възраждане“, Тошко Йорданов от ИТН и Виктория Василева от „Величие“.

Румен Радев също ще отправи обръщение към депутатите.

След това се стигна до избор за председател на парлачента. ГЕРБ-СДС номинираха оповестената вчера кандидатура на Рая Назарян. ДПС, ПП-ДБ и БСП не излъчиха свои представители. „Възраждане“ предложи „пръв сред равните“ да бъде адвокатът Петър Петров. ИТН издигна кандидатурата на лекаря Силви Кирилов, който като най-възрастен водеше тържествената първа сесия. От „Величие“ предложиха Юлиана Матеева.

Най-много гласове събраха Рая Назарян и Петър Петров, макар че разликата в броя на подкрепящите ги беше твърде голяма.

Въпреки прегласуванията Рая Назарян не успя да събере необходимите 120 гласа. За нея гласуваха ГЕРБ-СДС и ДПС, чиито депутати не формират 1/2 от всички народни представители.

Утре с избор на председател ще продължи работата на парламента.

В кулоарите Бойко Борисов каза, че коалицията няма да отстъпи председателското място на друга политическа сила.

„Ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Без широк формат не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи“, заяви още Борисов.

Делян Пеевски призова партиите към смирение и каза, че се надява в следващия ден „да им дойде акъла в главата“.

Leave a Comment