Бурите в Германия напукаха близо 50% от черешите

Производителите на плодове в югозападна Германия страдат от бурите от последните няколко седмици. Според председателя на Държавната асоциация за търговско овощарство Франц Йозеф Мюлер значителна част от плодовете вече не могат да се предлагат. Особено драматично е положението при черешите, пише topagrar.

При беритбата на череши приблизително 40 – 50% процент от плодовете трябва да се изхвърли след бране, обяснява Франц Йозеф Мюлер. „Плодът се пука“, каза той. Касисът и цариградското грозде също са засегнати. Има загуби в цялата страна, включително в района на езерото Констанс, където има големи овощни масиви. „Дъждът унищожи много череши на езерото Констанс“, съобщава Мюлер. „Това е трудна година за всички нас.

Съвсем различна е ситуацията в Швейцария. Швейцарската асоциация на плодовете (SOV) очаква много добра реколта от череши. От асоциацията поясняват, че се очаква реколта от 2640 тона, която ще бъде прибрана от производителите през следващите няколко седмици. „Въпреки дъжда черешовите култури са в добро състояние и потребителите могат да се радват на отличното качество на плодовете.

Без защита на културите обаче това не би било възможно, обясняват от SOV. Само чрез покриване на черешовите култури с филми за защита от дъжд сортовете могат да бъдат предпазени от напукване при обилни валежи. Страничните мрежи затрудняват достъпа до плодовете на вредители като черешова муха.

Leave a Comment