Някои сектори в Гърция преминават към шестдневна работна седмица от 1 юли

Това ще реши донякъде проблема с дефицита на работна ръка и ще увеличи месечните възнаграждения за приелите да се трудят по 48 часа седмично

Гърция преминава към шестдневна работна седмица, докато няколко други страни експериментират с по-кратко работно време. Правителството се надява да компенсира липсващите работници и да се бори с черния пазар на труда, съобщава Дойче веле.

В Гърция от 1 юли влизат в сила нови разпоредби, които правят това възможно.

След този ден определени промишлени и производствени предприятия, както и фирми, предоставящи услуги 24/7, могат да преминат към шестдневна работна седмица вместо традиционните пет, казва Емануил Савоидакис, ръководител на практиката по трудово право в Politis & Partners, която е специализирана в бизнес право. Туризмът и секторите на хранителните услуги са изключени от това ново споразумение.

За засегнатите това би означавало нормална законова работна седмица от 48 часа вместо предишните 40. На теория служителите могат да изберат да работят повече, ако компаниите го искат. Тези, които работят повече, ще получават и по-високи заплати.

Гръцкото правителство казва, че новите правила ще опростят администрацията, ще намалят изпитателните периоди до шест месеца и ще хвърлят светлина върху извънредния труд.

Законодателството също така трябва да помогне за запълването на дупките на пазара на квалифициран труд, като се бори с недекларирания труд и предлага стимули като безплатно обучение на служителите, за да помогне за „повишаване на уменията и адаптиране към променящите се пазарни изисквания“, каза Савоидакис. Важното е, че „шестдневната работна седмица не е универсално приложима, но е ограничена до определени бизнес сектори“.

Гърция има много предизвикателства като ниски заплати, висока безработица и намаляващо население, но не е сама. И все пак да работиш повече е в рязък контраст с повечето европейски съседи.

Компании в няколко страни като Германия, Белгия, Франция, Обединеното кралство, Испания и Исландия експериментират  с различни модели на работната седмица.   Или свиване на 40-часовата седмица в четири дни от по-интензивни 10-часови дни. Или просто да свършите  100% от работата само за 80% от времето , като същевременно получавате пълна заплата.

По-рано тази година в Германия националната железопътна компания Deutsche Bahn и синдикатът на машинистите се договориха постепенно да  намалят стандартната работна седмица от 38 на 35 часа . Искания за по-кратка работна седмица има и в други сектори.

Гърция обаче поема по друг път. И това не е първият път, когато страната се сблъсква с шестдневна работна седмица. По време на тяхната дългова криза , която започна през 2009 г. и почти изхвърли страната от еврозоната, някои кредитори поискаха гърците да работят повече.

Страната прие спасителни планове на стойност милиарди евро, които идват със строги мерки за икономии. Шести работен ден обаче не беше въведен.

Сега Гърция се връща на пътя и растежът на БВП се очаква да бъде 2,2% тази година и 2,3% през следващата година, над средното за еврозоната, според изчисленията на Европейската комисия, публикувани в средата на май. Очаква се безработицата да спадне от прогнозираните 10,3% тази година до 9,7% през 2025 г.

Все пак през последното десетилетие много млади, добре образовани гърци напуснаха страната, защото видяха по-добри възможности в чужбина. Очаква се населението да намалее от 10,7 милиона през 2019 г. до около 10,4 милиона през 2029 г., което влошава съществуващия недостиг на квалифицирани работници в някои сектори като селското стопанство, туризма и строителството.

Гърците работят значително повече от колегите си във Великобритания, САЩ и Германия.

Погледнато от положителната страна, минималната месечна заплата за белите якички се повиши до 830 евро (887 долара) от 1 април спрямо 650 евро през 2019 г. Средната месечна заплата сега е около 1250 евро, а гръцкият премиер наскоро обяви, че планира да го доведе до 1500 евро до 2027 г.

Leave a Comment