Отново искаме да отпадне лимитът за украинската помощ, която роди бунтове и оставки

На заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство днес в Люксембург министърът на земеделието Георги Тахов ще постави въпроса за отпадане на лимита на т.н. украинска помощ. Ако това е невъзможно, ще поиска увеличаване на границата.

Припомняме, че веднъж вече таванът бе увеличен – от 250 000 на 280 000 евро, на 21 ноември 2023 г. когато ЕК пренотифицира тази държавна помощ. На 7 декември същата година 92-ма производители получиха доплащане в общ размер около 5 млн. лв.

Подкрепата заради войната в Украйна започна още втората половина на 2022 г. като продължение на Ковид помощта, която за последно бе раздадена през първата половина на 2022 г. Средствата както за Ковид, така и заради войната, бяха получавани до края на 2022 г. по мярка 22 от ПРСР, тоест с европейско и национално участие.

Помощта от 2023 г. насам вече трябваше да бъде планирана в националния бюджет, тъй като стана държавна. Тогава обаче управляваше служебен кабинет, а национален бюджет за 2023 г. не бе приет. Затова правителството можеше единствено да копира числата за разходи, заложени за 2022 г. По тази причина имаше два приема. Още при първото раздаване на помощта през първото полугодие на миналата година най-големите стопанства – най-вече в областта на животновъдството и в оранжерийното производство, достигнаха тавана от 250 000 евро.

През втората половина на годината, когато вече имаше редовен кабинет и земеделски министър бе Кирил Вътев, бе раздаден вторият транш на украинската помощ. Големите производители изпаднаха в депресия поради невъзможността да получат помощ и организираха протести, на които поискаха оставката на Вътев.

Земеделският министър все пак успя да издейства увеличаване на тавана на помощта до 280 000 евро, което не бе прието с благодарност, тъй като големите земеделци искаха да няма лимити.

Още през януари тази година украинската помощ стана причина зърнопроизводителите да излязат на протест. Досега те не бяха взимали подпомагане заради войната, въпреки че кризата на високите разходи, ниските изкупни цени, заедно с климатичните несгоди и объркания пазар, бе поизчерпила резервите, с които разполагаха. Затова през януари те поискаха да бъдат вкарани в сметките на украинската помощ.

Именно неосигурените средства за това подпомагане, с което се раздават пари „на калпак“, стана причина министър Вътев да не продължи мандата си в служебния кабинет.

Новият финансов министър Людмила Петкова и новоназначеният земеделски министър Георги Тахов все пак намериха средства и изплатиха въпросната помощ (общо към 300 000 лева) преди края на месец май.

Държавното подпомагане заради войната е разрешено до края на 2024 г., така че в момента земеделците очакват да се формира правителство, което да преразгледа националния бюджет и да определи средства за втори „украински“ транш.

В момента обаче възелът осносно сформирането на ново правителство вместо да се развързва, като че ли се затяга.

Министър Георги Тахов обаче прави това, което се изисква от него: защитава земеделците в Брюксел и се опитва да даде надежда на големите фермери, че не са забравени.

Leave a Comment