Дания въведе въглероден данък за стопаните на млечни крави и свине

От 2030 г. датските животновъди ще плащат почти 100 евро годишно заради парниковите емисии

От 2030 г. животновъдите в Дания ще плащат въглероден данък заради емисиите, които произвеждат стадата. Прогнозата е, че датските стопани ще бъдат таксувани с почти 100 евро годишно парникови газове.

Financial Times разпространи новината преди няколко дни, съобщавайки за споразумението , постигнато в рамките на правителствената коалиция.

От първите изтекли новини ще има някои изключения от прилагането на земеделския въглероден данък, ще има възможност за приспадане на това, което във всички отношения е екологичен данък, но същността не се променя: животновъдството се разглежда като замърсяващо и поради тази причина емисиите на въглероден диоксид, произвеждани по-специално от млечни крави и свине ще бъдат обект на прилагане на ефективна данъчна ставка от 120 датски крони (31,35 лв.) на тон емисии еквивалент на въглероден диоксид.

Предположението е, че животните причиняват 11% от глобалните емисии, от които почти две трети са причинени от крави. Въпреки това не се взема предвид, че селското стопанство е единственият производствен сектор, който естествено съхранява въглероден диоксид и че чрез намаляване на емисиите на метан (газ, който не се натрупва в атмосферата, но който се разгражда за 8,6 -12 години, според най-новите изследвания), животновъдството може да допринесе за глобалното охлаждане.

Гласуването на датския парламент за одобряване на данъка се очаква да се проведе по-късно тази година. Има две стъпки : основна ставка от 300 датски крони (78 лв.) за тон еквивалент на CO 2 през 2030 г., предназначена да нарасне до 750 датски крони (196 лв.) за тон еквивалент на CO 2 през 2035 г.

Данъкът ще бъде въведен постепенно с 60% основен данъчен кредит поне за първите две години.

Фермерите са категорично против подобен подход. Земеделски лидери наричат въглеродното облагане „луд“ сценарий , обвинявайки правителството, че не се вслушва в фермерите и че данъкът със сигурност ще попречи на необходимите технологични инвестиции в страна, която вече е един от най-екологичните земеделски производители в света.

Педер Туборг , главен изпълнителен директор на датската млечна кооперация Arla Foods, каза пред Financial Times , че „данъчният режим може несправедливо да се насочи към някои фермери, включително органични производители , които вече правят всичко по силите си, за да намалят емисиите си“ , приканвайки политиците да разгледат по-подробно последиците от подобна нормативна разпоредба.

А има и такива, като Кристиан Хундебьол , главен изпълнителен директор на Dlg Group , кооперация, притежавана от 25 хиляди датски фермери, който твърди, че данъкът е „закотвен в Европа“ , а не е едностранно решение на Дания.

Leave a Comment