РИОСВ каза „да“ на тестова инсталация за производство на син водород до Пловдив

Изграждане на тестова лаборатория за декомпозиране на метан ще бъде изградена в землището на с. Браниполе, община „Родопи“. Инвестиционното предложение е на изследователската фирма „Сентрал фор дисраптив иноувейшън“ ООД с управител Ангел Семерджиев. Той също така е и съдружник с още двама от фамилията Семерджиеви. РИОСВ – Пловдив е издала решение, че проектът не се нуждае от оценка за въздействието върху околната среда.

Метанът (СН4) има един атом въглерод и четири водород

Лабораторната инсталация ще усъвършенства процеса по декомпозиране на метана, който ще идва от доставчика на природен газ „Ситигаз“. В лабораторията ще се тества и настройва работата на декомпозитор за разлагане на метан. Именно чрез разлагането на природния газ се добива син водород и въглерод – продукти, които се използват в различни индустрии, а също така и за пречистване на водите, електролиза, обезсоляване на морските води и медицината, съобщава краткото описание на инвестицията.

Инсталацията ще работи като тестова лаборатория на едносменен режим, като по този начин ще се извършват настройки и проверки на компонентите в системата и ще се определя срока на експлоатация на отделните възли.

Относно разлагането на метана е описано, че ще се извършва чрез високоволтова искра между двата полюса в декомпозитора в контролирана среда и при отсъствието на кислород. По този начин ще се получат въглерод под формата на сажди и син водород. Полученият водород ще се съхранява в стоманен резервоар, а максималното количество от него на площадката ще е 890 кг. Саждите въглерод ще се събират в „Биг Баг“ чували.

Leave a Comment