Рапицата премина границата от 500 евро/тон

Цените на рапицата се покачват до най-високото си ниво от 16 месеца. Те се движат от лошите данни за реколтата и растящите цени на соята и суровия петрол.

Цените на рапицата рязко се повишиха през последните няколко дни и преминаха границата от 500 евро.

Вчера, 4 юли, бяха колебливи, тъй като нямаше търговия в САЩ заради Деня на независимостта. Контрактите за ноември се търгуваха за 506 евро за тон. Това е втората най-висока цена на затваряне от 16 месеца. В края на юни рапицата поскъпна с около 40 евро за тон, припомня agrarheute. 

В допълнение към очакваните ниски реколти в основните страни производителки в Европа, двигатели за цените на рапицата са и подновената сила на целия сектор на растителните масла и все още много стабилното сурово масло. В сряда барел нефт сорт Брент в Ню Йорк отново надхвърли границата от 87 долара. 

Твърдата тенденция на поскъпване се подкрепя от много разочароващите данни от Франция след първите резултати от жътвата на рапицата.

В последната си оценка Strategie Grains определя реколтата от рапица в ЕС през 2024 г. на едва 17,80 милиона тона, което е 10,6% под миналогодишната реколта. 

Причината са по-ниските прогнози за Германия, Румъния и балтийските страни след неблагоприятните условия за растеж през май и юни. 

Leave a Comment