Вносът на скъпи пресни зеленчуци през първите 5 месеца намалява, реекспортът на плодове расте

Експортът през януари-май на дини, грозде, пъпеши, ябълки, сливи и череши нараства няколкократно, на кайсии с 83%

От януари до май 2024 г. в страната са внесени с 8,8% по-малко пресни зеленчуци (142,9 хил. тона) спрямо същия период на 2023 г. и с 9,2% повече пресни плодове (157,3 хил. тона), съобщи агростатистиката към МЗХ.

При зеленчуците намаляво вносът на картофи, краставици и корнишони заради българското зимно оранжерийно производство, което също е свито. Намалява вносът и на скъпите през зимата и пролетта зеленчуци като сладки пиперки, домати, тиквички, лукови зеленчуци, патладжан и бобови зеленчуци – с между 0,4% (сладки пиперки) и 24,7% (бобови зеленчуци).

Същевременно, нарастват влезлите в страната количества зеле (с 2,6%), гъби (с 3%), моркови и репи (с 9,4%) и марули (с 27%).

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 93,1 хил. тона (59,2% от целия внос на пресни плодове за периода), което е с 1,6% помалко на годишна база. Голям дял (17,6%) заемат и ябълките, чийто внос се увеличава с 6,2 хил. тона или 28,8% (до 27,7 хил. тона). Сред останалите плодове, внасяни в по-значими количества по това време на годината, импортът на дини и праскови нараства няколкократно спрямо петте месеца на 2023 г., а този на круши, кайсии, пъпеши, черупкови плодове и грозде – с от 8,3% (круши) до 66,8% (грозде). По-малко са доставените отвън ягоди (с 13,7%), киви (с 39,6%) и малини (с 42,2%).

Намалението на общия износ на пресни зеленчуци е основно вследствие на свитата реализация на домати (с 1,5 хил. тона или 15,1%) и краставици (с 1,2 хил. тона или 32,2%). Изнесените количества тиквички, зеле и патладжани са съответно с 9,5%, 35,3% и 84,7% под нивата отпреди една година. Увеличение се наблюдава при износа на сладки пиперки (с 6,5%), картофи (23,1%), лукови зеленчуци (35,6%) и моркови и репи (близо четири пъти).

Отчетеният износ на пресни плодове през първите пет месеца на 2024 г. включва предимно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. най-вече цитрусови плодове – 21,8 хил. тона, с близо 2 хил. тона (8,2%) по-малко спрямо същия период на 2023 г. Спадат и реализираните извън страната количества ягоди и дюли, съответно с 34,6% и 91,6%. Същевременно, експортът на дини, грозде, пъпеши, ябълки, сливи и череши нараства няколкократно, а този на круши, черупкови плодове, праскови и кайсии – в границите от 27,2% (круши) до 83% (кайсии).

Leave a Comment