Софийският университет празнува патронния си празник

Днес най-старото висше училище в България – Софийският университет „Свети Климент Охридски“, отбелязва за 125-ти път в своята история патронния си празник.

СУ чества патронния си празник

СУ чества патронния си празник

Тържествата са започнали в 9 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, където Негово Светейшество патриарх Неофит е отслужил Божествена света литургия.

Академическият съвет начело с ректора на СУ проф. Иван Илчев е поднесъл венец пред паметника на Св. Климент Охридски в 10:30 часа. Академичното тържество е било в аулата на ВУЗ-а от 11:00 часа. Приветствие е произнесъл пред присъстващите ректорът проф. Иван Илчев. Проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор на СУ, е прочел академично слово на тема „Общественият договор и правото на съпротива“.

Тържеството е продължило с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2012 г. до 25 ноември 2013 г., както и с връчване на награда на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Ще бъдат връчени и годишните награди на Алма матер за учебната 2012/2013 г. по повод патронния празник.

Тържеството ще завърши с кратка музикална програма на преподаватели и студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ.

СУ чества патронния си празник

СУ чества патронния си празник

Заради празника „Ранобудните студенти“ освободиха окупираната аула, за да се проведе в нея академично тържество.

Преди 10:30 часа „ранобудните“ са се събрали в двора на СУ и са организирали празнично шествие от Ректората до паметника на „Св. Климент Охридски“.

Останалата част от програмата включва: 14:30 – театралната гилдия излиза в подкрепа на „Ранобудните студенти“ пред Парламента; 16:00 – акция „Събуди се, Студентски град“; 18:00 – фотопортрет на окупацията във фоайето пред 272 ауд.; 19:00 – начало на празничния концерт в Аула Магна.

Leave a Comment