31 договора за 90 млн. лв. подписаха кметове и министър Греков

17 общини са одобрени за субсидии по три мерки на Програмата за развитие на селските райони

договори в МЗХ31 договора на обща стойност 90 млн. лв. бяха подписани днес в Министерството на земеделието и храните от кметове и ръководството на ведомството и фонд „Земеделие“. Договорите са по мерките 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, 322 „Обновяване и развитие на населените места” и 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от ПРСР. Най-много – 23, са документите по мярка 321.

Греков призова към активност кметовете и на други населени места, които попадат в ареала на Програмата за развитие на селските райони. „Амбицирали сме в периода до Нова година да усвоим колкото може повече средства“, поясни министърът.

Общо 17 от общините получиха договорите си като подписването продължава.

Зам. министър Явор Гечев допълни, че новата Програма за развитие на селските райони е в напреднал етап и се планира отваряне на прием по всяка мярка поне 2 пъти годишно.

По мярка 321 субсидиите са на обща стойност 81 млн. лв. С тях общините ще обновят пътища и мостове, ще реконструират водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения, ще инвестират в културни центрове, театри, центрове за социални услуги и библиотеки. Други 5 проекта са по мярка 322, с публични средства в размер на 8,5 млн. лв. Общините ще ремонтират паркове, градини, детски площадки и сгради с местно историческо и културно значение, както и поставят осветление, изграждат улична мрежа, тротоари и площади. По мярка 313 договорите са три, със субсидия над 792 хил. лв. Проектите са за строеж и ремонт на туристическа инфраструктура, съоръжения и атракции.

От началото на ПРСР са платени 950,3 млн. лв. по трите мерки досега: по мярка 321 – над 707 млн. лв., по мярка 322 – над 220 млн. лв., а по мярка 313 – над 23 млн. лв.

 

 

Leave a Comment