Проф. Георги Близнашки: ДС иска президентска република с двукамерен парламент

Едни ще поискат нова Конституция, но други ще я напишат

проф. Георги БлизнашкиДържавна сигурност е тази, която иска да се промени Конституцията така, че България да стане президентска република с двукамерен парламент. Да има един силен човек отгоре – президентът и партиите са се свият. Това е руският модел, който не е подходящ за нас, заяви тази вечер по bTV проф. Георги Близнашки, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Този модел напомня и годините на Тодор Живковото управление. Проф. Близнашки е убеден, че президентският модел, който се прилага още в САЩ, Франция и в други силни държави, в никакъв случай не е подходящ за нас.

„Нека тези, които искат промяна на Конституцията, да кажат какво точно искат да се промени в нея“, призова юристът. Според него трябва да има частична ревизия, свързана със съдебната система. „Защото там корупцията отиде много високо.“

На въпрос дали ГЕРБ и Реформаторският блок, които искат нова Конституция, са под влиянието на кукловодите от Държавна сигурност, проф. Близнашки рязко отхвърли това подозрение. Той смята, че политиците се увличат от лесната идея за генерална промяна, защото е много трудно да се правят обикновени политики, да се решават въпросите от ежедневието.

„Проблемът е в това, че едни ще поискат нова Конституция, но други ще я напишат“, каза Георги Близнашки.

Leave a Comment