Върху новите етикети на месото вече ще пише „сол“ вместо „натриев хлорид“
„Сол“ вместо „натриев хлорид“ ще пише вече върху новите етикети на месото, които предстои да бъдат наложени до края на 2014-та. Промяната се налага, тъй като много от потребителите не знаят значението на думата „натриев хлорид“. Това е завила за Дарик Диляна Попова – главен експерт на Асоциацията на месопреработвателите .
Други важни изменения в етикирането са свързани с обозначаване на датата на замразяване на месото. Тази информация ще бъде предоставена на потребителите дори ако месото се продава във вече охладен вид.
Ако пък една опаковка съдържа няколко парчета месо, тя ще е маркирана със специалния етикет „формовано месо“. Този регламент се отнася и за продажбата на риба.
Колбасите, от друга страна, ще бъдат пускани в продажба с информация за това дали е годна за ядене или не обвивката на конкретния продукт.
Тези нововъведения не би трябвало да доведат до повишение на цените на месото, коментира Диляна Попова.
От април 2015-та пък потребителите ще бъдат информирани за произхода на месото, което купуват. На етикета върху опаковката задължително ще бъде обозначено къде е родено, отгледано и убито животното.
Ако е родено в една страна, а отгледано и убито в друга, ще бъдат отбелязани и двете държави, поясни главният експерт. За това обаче има едно важно условие – животното трябва да е престояло там за определен период от време. За свинете изискването е от поне 4 месеца, за птиците – 1 месец, а за козите и овцете – не по-малко от половин година.