Премиерът Близнашки призова към национална солидарност за бедстващите

Пламен Орешарски успокои, че остава държавата в добро финансово състояние
Орешарски - Близнашки: предаване и приемане на властта Снимка на Дневник.БГ

Орешарски – Близнашки: предаване и приемане на властта
Снимка на Дневник.БГ

Служебният премиер проф. Георги Близнашки призова към национална солидарност българите и прикани всички да се включат в дарителската кампания за подпомагане на бедстващите след наводненията. Той отправи апела при приемането на властта от премиера в оставка Пламен Орешарски. Новият министър-председател заяви, че ще се обърне към европейските механизми за помощ заради наводненията.

Служебният премиер изрази съжаление, че бюджетът е останал неактуализиран, което не е в подкрепа на сигурността при работата на новото правителство. Така то няма да има отговор на ситуации, които идват като „гръм от ясно небе”.

Пламен Орешарски бе категоричен, че държавата е със стабилни финанси и за една година икономическите показатели са се подобрили. Орешарски посочи наетите нови 50 000 нови работни места и поставяне на началото на облекчаване на административната тежест. „Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление”, отбеляза още досегашният премиер. Той допълни, че неговият кабинет е работел в най-сложната политическа среда и въпреки това е изпълнил преобладаваща част от ангажиментите, поети в управленската програма.

„Бях впечатлен от вашата фраза, че не е необходима актуализация на бюджета, но тя дава стабилност. Може би трябваше да кажете, че тя е необходима, за да даде сигурност, за да бъдете разбран по-правилно”, обърна се Близнашки към Орешарски.

„Онова, което се случва напоследък с градушките идва да покаже, че природата е достатъчно силна, за да ни постави в моменти в безизходно положение”, добави още Близнашки.

Той обеща да не прави чистки, но бе категоричен, че всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени. Като основна задача на служебния кабинет проф. Близнашки определи провеждането на демократичните избори.

„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той.

Проф. Близнашки благодари на премиера в оставка Пламен Орешарски и за премахването на огражданията пред парламента.

След официалната церемония в Министерския съвет министрите ще се съберат на първото си заседание. Очаква се сред точките в дневния ред да е номинацията на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Министерският съвет ще вземе решение за предложение до президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната. Служебното правителство ще се запознае и с информация за ситуацията и предприетите мерки след бедствието в община Мизия.

 

Leave a Comment