Въглеродният отпечатък на местните плодове и зеленчуци е 86 пъти по-малък от този на вносна телешка пържола
Британският учен Майк Бърнърс-Лий от Университета в Ланкастър изчисли въглеродния еквивалент, който се съдържа в производството, преработката и транспортирането на различните храни, съобщи Би Би Си.
Изследването му е в отговор на амбицията на Обединеното кралство да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.
Средно, консумирайки храни и напитки, всеки британец създава на ден 8,2 кг въглерод. В опит да ориентира потребителите коя храна е полезна за постигане на целите, Бърнърс-Лий е подготвил ориентировъчна таблица за различни храни във Великобритания, в която измерва въглеродният отпечатък на всяка от тях на килограм продукция. Изчисленията му са съобразени със съответните земеделски практики, селскостопанска техника, необходима за прибиране на реколтата, излъчването на метан, използвания транспорт, необходим за доставка на храни и напитки до магазините, както и всички други разходи за енергия, преработка и опаковане.
Прочети още: Как семейната ферма „Девос“ от Белгия се ориентира към биоживотновъдство
Обобщенията от таблицата са, че сезонните плодове и зеленчуци, местно производство, създават най-нисък въглероден отпечатък, при положение, че са отгледани на открито.
В другия край на скалата са отглежданите в оранжерии домати, които са с много високо съдържание на въглерод. Ягодите, закупени през сезона и произведени от местни фермери имат 490g C02e на 250g опаковка, докато отглеждани в оранжерия извън сезона или доставени със самолет от Южна Африка са с с огромните 3.65kg C02e за същото тегло.
В таблицата на Майк Бърнърс-Лий с най-висок въглероден отпечатък е телешката пържола, внесена от Бразилия например. При нея СО2е е цели 83,3 кг на килограм, като тук е включено отглеждането на животните, консумацията на фураж, пластмасовата опаковка, самолетния превоз и други.
ХРАНА | KG C02e НА KG ПРОДУКТ |
---|---|
Овесено мляко, неохладено (от Обединеното кралство) | 0.2 |
Ябълки (местни) | 0,3 |
Картофи и зеленчуци от корени (отглеждани във Великобритания) | 0,3 |
Соево мляко, в хладилник | 0.4 |
Лук (отглеждан във Великобритания) | 0,5 |
Чесън (отглеждан във Великобритания) | 0,5 |
Ябълки (изпратени от Нова Зеландия | 0.6 |
Маруля (отглеждана във Великобритания) | 0.6 |
Бадемово мляко, в хладилник (от Калифорния) | 0.6 |
Банани (доставени от Латинска Америка | 0.7 |
Броколи (отглеждани във Великобритания) | 0.7 |
Тиквички (отглежда се във Великобритания) | 0.7 |
Карфиол (отглеждан във Великобритания) | 0.9 |
Зеле (отглеждано във Великобритания) | 0.9 |
Лимони (доставени от Испания) | 0.9 |
Грозде (доставено от Испания) | 1.1 |
Аспержи (отглеждани във Великобритания) | 1.1 |
Хляб (произведен в Обединеното кралство) | 1.1 |
Пъпеши (изпратени от Испания) | 1.2 |
Броколи (докарани от Испания, Италия или Франция) | 1.2 |
Спанак (отглеждан във Великобритания) | 1.2 |
Краставица (произведена в Обединеното кралство, през сезона) | 1.3 |
Стандартни домати (отглеждани във Великобритания, през сезона) | 1.3 |
Овес (произведен в Шотландия) | 1.3 |
Сладка царевица (докарана от Испания) | 1.4 |
Брашно (произведено в Обединеното кралство) | 1.5 |
Тестени изделия (произведени в Обединеното кралство) | 1.5 |
Тофу | 1.5 |
Авокадо (доставено от Южна Африка, Перу или Чили) | 1.6 |
Киноа (изпратено от Перу) | 1.6 |
Краставица (карана от Испания) | 1.7 |
Ягоди (произведени в Шотландия) | 1.7 |
Ягоди (карани от Испания) | 1.8 |
Авокадо (карани от Испания) | 1.8 |
Маруля (карана от Испания) | 1.8 |
Ягоди (карани от Испания) | 1.8 |
Краве мляко (британско производство) | 1.9 |
Какао на прах (доставено от Африка) | 1.9 |
Авокадо (карани от Испания) | 2.0 |
Паста (карана от Италия) | 2.0 |
Сардини (уловени във Великобритания) | 2.0 |
Билки (отглеждани във Великобритания) | 2.1 |
Скумрия (уловена във Великобритания) | 2.1 |
Захар | 2.1 |
Грах, леща, нахут, боб (изпратени от Америка) | 2.1 |
Маргарин (британски) | 2.1 |
Ядки и семена | 2.3 |
Сладко, мед или мармалад (местно) | 2.3 |
Кисело мляко (британско) | 2.4 |
Шоколад (произведен в Европа) | 2.4 |
Домати (карани от Испания) | 2.5 |
Плодове (замразени) | 2.6 |
Сушени плодове | 2.9 |
Чушки (оранжерийни, карани от Холандия) | 3.0 |
Ориз (доставен от Азия) | 3.8 |
Цяло пиле (произведено в Обединеното кралство) | 3.8 |
Скариди и скариди (уловени във Великобритания) | 3.8 |
Куорн | 4.0 |
Гъби (произведени в Обединеното кралство | 4.1 |
Шотландска сьомга (прясна, отглеждана в стопанства) | 4.1 |
Треска (уловена във Великобритания) | 4.1 |
Треска (изпратена от Исландия) | 4.4 |
Бейби домати (оранжерийни във Великобритания) | 4.6 |
Консервирана риба тон | 5.3 |
Крем (британски) | 5.9 |
Цяло пиле (средно в световен мащаб) | 8.1 |
Масло (британско) | 9.8 |
Бекон (произведен в Обединеното кралство) | 10 |
Моцарела (произведено в Обединеното кралство) | 10.1 |
Моцарела (карана от Италия | 10.3 |
Чедър (произведено в Обединеното кралство) | 11.8 |
Грозде (с полет от Южна Африка) | 18.5 |
Аспержи (полети от Перу) | 18.5 |
Яйца (британски) | 19.1 |
Пармезан (докаран от Италия) | 19.1 |
Агнешко (произведено в Обединеното кралство) | 21. |
Риба тон (долетяла от Сейшелските острови) | 22. |
Тигрови скариди (отглеждани в Тайланд) | 25 |
Говеждо месо (произведено в Обединеното кралство) | 25 |
Риба тон (долетяла от Сейшелските острови) | 22. |
Телешка пържола (внос от обезлесена земя) | 83.3 |