Производството на орехи надхвърля с 39% миналогодишното
„Орехова“ можем да наречем 2021 г., ако се доверим на оперативните данни на аграрното министерство. Към 14 октомври производството на черупковия плод надхвърли с 39,2% миналогодишното при 25% по-висок среден добив и с близо 11% повече реколтирани площи спрямо 2020 г. Така, според временната картина, средният добив е 139 кг/дка, производството е 6 381 тона, а беритбата е приключила при 4 587 хектара, които пък са едва наполовина от всички заети с този вид площи (9 199 ха).
Въпреки че е сред най-нефинансираните от ЕС и националните плащания, орехът също се възползва от по-благодатната в климатично отношение година. Плюс за производителите са и затруднените доставки на орехи от по-далечни държави като САЩ. От края на миналата година в българските складове могат да се намерят ядки, родна реколта, които преди почти липсваха заради ценовото превъзходство на вносните.
МЗХГ не предоставя информация за друг черупков вид – лешниците, към отглеждането на които интересът расте. Причината е, че тези ядки имат сигурен купувач у нас.
Прочети още: Уроци по резитба на орех на проф. Стефан Гандев
Италианска оферта: Направете градина с лешници, ние ще ги купим